Egyre bővül az e-személyivel igénybe vehető szolgáltatások köre

 

Az e-személyiből kiolvasható a személyi azonosító, a lakcím vagy akár a társadalombiztosítási szám is. Jelenleg több mint négy és fél millió elektronikus igazolvány van forgalomban Magyarországon, amit az idős generáció is előszeretettel használ.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az e-személyivel egyre több szolgáltatás vehető igénybe Magyarországon. A lejáró, régi típusú igazolványok helyett automatikusan e-személyit állít ki a Belügyminisztérium – mondta Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.


Választható elemek

Hozzátette: az új igazolvány kiállításánál van néhány választható elem:

ilyen az ujjlenyomat vagy az elektronikus személyi igazolvány,

amivel okmányokat lehet aláírni. 14 év alatti gyerekek esetében nem is adható, idősebb állampolgárok esetében pedig választható.

Az e-személyivel kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: legfontosabb funkciója, hogy igazolványként működik. A személyi adatokat tartalmazza, ami alkalmas arra, hogy közhitelesen igazolhassa magát a használója. Számos olyan funkciója van, amelyik megkönnyíti az életünket, ilyen az elektronikus aláírási funkció, amivel akár szerződést is alá lehet írni.

Garancia 50 millió forintig

Ezért hoztuk létre az e-személyi-alkalmazást: nem kell hozzá költséges kártyaolvasó, hanem a mobilban lévő chipolvasó segítségével lehet olvasni a kártya adatait.

Mivel 50 millió forintig az állam garanciát vállal

az aláírás hitelességéért, egy PIN-kódot is kérünk, hogy a dupla autentikáció megtörténhessen, így biztonságos legyen a folyamat” – mondta Hajzer Károly.

Az e-személyi külső felülete megegyezik a hagyományos igazolvánnyal. Az újdonság a chipben található, ami lehetővé teszi, hogy elektronikus okmányként is tudjuk használni a kártyát. Az országban több helyen is működik jelenleg olyan jegyrendszer, ahol már bérletként is használható.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az új típusú kártyát elvesztése esetén gyorsan és egyszerűen lehet pótolni. Az igazolványnak van egy párja a központi adatbázisban, ami alapján megtörténik az új kiállítása. Mint egy bankkártya esetében – magyarázta – a régi, elveszett darabot letiltják a rendszerben, az újat pedig postán kapja meg az állampolgár.

Hajzer Károly hangsúlyozta, lejáró személyi igazolvány esetén lehetőség van arra, hogy ne az új típusú kártyát igényeljük, hanem a hagyományos típust. Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte, ezt nem javasolja, hiszen egyre bővül azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amelyek megkönnyítik az életünket a hétköznapokban.


Kossuth rádió, Napközben

A címlapfotó illusztráció.