Erdő Péter: A keresztények egységéhez kevés az emberi erőfeszítés

 

A keresztények egységének megteremtéséhez kevés az emberi erőfeszítés, szükség van a szívből jövő, állhatatos imádságra – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Kálvin téri református templomban.

A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén felidézte: az utóbbi évtizedekben a keresztény felekezetek képviselői sokszor áttekintették közös történetüket.

Gyakran és kölcsönösen szóltunk olyan emberi hibákról is, amelyek hozzájárultak a szakadások kialakulásához és elmélyüléséhez”.

Már ezeknek a hibáknak a felismerése is magában hordozza a feladatot, hogy nagyobb szeretettel és megértéssel közeledjünk egymás felé ”– fogalmazott Erdő Péter.

Az embereknek nagyobb szükségük van Krisztusra, mint bármire a világon

Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke arról beszélt: az embereknek nagyobb szükségük van Krisztusra, mint bármire a világon. „Ezért mi keresztények nem arra törekszünk, hogy egy-egy felekezeti vagy vallási vitát megnyerjünk egymás között vagy a körülöttünk lévő világban, hanem egyedül arra, hogy embereket nyerjünk meg Krisztusnak” – mondta.

Hozzátette: egy vita megnyeréséhez elég okosnak lenni, egy ember megnyeréséhez azonban kereszténynek kell lenni.

Szólt arról is: Isten nem bánik másként gyermekeivel, mint a többi emberrel, nem teszi őket vitrinbe, hanem belehelyezi őket a tarka, sokszínű világba, ahol szükség van rájuk, ahol feladatuk van. Ezért Isten embere vállalja a sorsközösséget családjával, egyházával, nemzetével és minden erejével fáradozik közösségéért.

Úgy fogalmazott: mindnyájunk életében vannak elkerülhetetlen dolgok, kényszerű együttlétek, de ezek a helyzetek mind alkalmat adnak Isten üzenetének átadására. „Ha meg merjük tölteni ezeket az alkalmakat Krisztus jelenlétével, akkor az élet egészen kicsi, szürke dolgai megnőnek, sorsdöntőkké válnak” – mondta Kondor Péter.

A keresztények közötti megosztottság hosszú évszázadok óta tart

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntőjében kiemelte: a keresztények közötti megosztottság hosszú évszázadok óta tart. Ez nagyon fájdalmas, és ellenkezik Isten akaratával.

Ezért az imahéten szerte az országban a különböző felekezetek tagjai közösen imádkoznak a keresztények egységéért és a megbékélésért a világban, hogy az ima erejével legyőzzük a megosztottságot.

A résztvevők az istentisztelet végén közösen imádkoztak az üldözött keresztényekért, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is.

A liturgiai szolgálatban részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői. A szertartáson jelen volt mások mellett Karácsony Gergely főpolgármester.

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztények készítették, mottója az Apostolok Cselekedeteiből vett idézet: „nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk”.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.