Hamisítás a 444-en – szinte üres volt az ülésterem, mégis telt házas képet mutattak

 

A szavazás előtt egy nappal, szerdán tartott vitát az Európai Parlament a magyar jogállamiságról – akkor szinte teljesen üres volt az ülésterem. A 444.hu azonban egy olyan képpel közölt cikket a vitáról, amelyen a képviselők jelen vannak a teremben, vagyis hamisítást tett közzé – hangzott el az M1 Híradójában.

Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzi, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az uniós pénzeket? – címmel tudósított szerdán a 444.hu a magyar és a lengyel jogállamiságról szóló európai parlamenti vitáról.

Az ülésről szóló cikküket két órával a vita után tették közzé. Az írást mégis egy olyan képpel osztották meg, amelyen az ülésteremben tömött sorokban ülnek a politikusok, vagyis a cikkhez egy nyilvánvalóan nem a szerdai jogállamisági vitán készült képet csatoltak.

A 444.hu-n közzétett telt házas fotó mellé a portál nem írta oda, hogy csak illusztráció. A hamisítást úgy tették közzé, mintha a kép a szerdai ülésen készült volna.

Nem ez az első eset, hogy a Soros György által is támogatott 444.hu álhírt közöl az oldalon. 2018 októberében kritika nélkül tették közzé, hogy az LMP-s Demeter Márta szerint egy honvédségi repülőgép Orbán Viktor tizenéves lányát hozta haza Ciprusról.

Miközben a Honvédelmi Minisztérium közlése szerint valójában a miniszterelnök vezetéknevével megegyező nevű tiszt kétéves kislánya utazott a gépen, engedéllyel.

A 444.hu legutóbb tavaly októberben bukott le hamisítással. A portál akkor úgy tett, mintha a New York Times egyik Magyarországot támadó cikkét az amerikai napilap riportjaként szemlézné. Csakhogy hamar kiderült, hogy a cikket valójában a 444 szerzője: egy bizonyos Benjamin Novak, vagyis Novák Benjámin írta, ugyanaz a sajtómunkás, aki a 444.hu angol nyelvű hírlevelét is szerkeszti.

A címlapfotó illusztráció.