Súlyosbítást kér az ügyészség az ÁSZ-székház rongálóira

 

Az ügyészség tárgyalás megtartását kéri az Állami Számvevőszék épületét megrongálók ügyében, mert megítélése szerint a bíróság büntetővégzésében tíz vádlottal szemben túl enyhe büntetést alkalmazott – közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében felidézte: a tizenegy vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A főügyész hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálása miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.


A főügyész közlése szerint a bíróság büntetővégzésében – a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett – egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta.

Az ügyészség szerint azonban a bíróság tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért – a 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével – tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében.

A címlapfotó illusztráció.