Húsz és tizennyolc év fegyházra ítélték a siófoki vállalkozó gyilkosait

 

Nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt jogerősen húsz és tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Pécsi Ítélőtábla azt a két férfit, aki 2014-ben megölt és kirabolt egy vállalkozót Siófokon.

A többszörös visszaeső másodrendű vádlottra húsz év fegyházat szabott ki első fokon a Zalaegerszegi Törvényszék 2018 őszén. A visszaeső elsőrendű vádlottat – az elsőfokú ítéletet két évvel súlyosítva – a táblabíróság tizennyolc év fegyházra ítélte. Harmadik társukat bűnsegédként elkövetett rablás miatt hat év fegyházra ítélték.

A Pécsi Ítélőtábla közleménye szerint a három vádlott 2014 augusztusában egy siófoki vállalkozó kirablására készült. Az elsőrenű és a másodrendű vádlott a vállalkozó házának udvarán elbújva várt a férfira, míg a harmadik vádlott a ház közelében egy autóban várakozott és fedezte társait.


Amikor a vállalkozó, akinél nagyobb pénzösszeg volt, kiszállt háza udvarán az autójából, az addig rejtőző két férfi odalépett hozzá, majd a másodrendű vádlott vasrúddal nagy ütést mért az áldozat fejére, aki a földre esett, és perceken belül meghalt.

A két férfi 1,2 millió forintot és egy mobiltelefont rabolt az áldozattól.

Az elsőrendű vádlott másnap tudta meg, hogy áldozatuk meghalt. A történteket elmondta egy korábban rendőrként dolgozó ismerősének. Azt állította, hogy az általa tervezett rablás során az elkövetők a megbízást túllépve megölték a sértettet. Az ismerős megosztotta a hallottakat korábbi felettesével, aki értesítette a nyomozó hatóságot. Ezután fogták el a vádlottakat.

A jogerős ítélet értelmében csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra büntetése kétharmadának letöltése után.

A címlapfotó illusztráció.