Horváth: A gyöngyöspatai diákok hosszú távú érdekeit szolgáló megoldásra van szükség

 

Az érintett diákok hosszú távú érdekeit szolgáló megoldásra van szükség a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Horváth László közölte: az ügy vihart kavart az elmúlt két hétben, amelyet számos pontatlanság, ferdítés, félre- és belemagyarázás, sőt, néha hazugság kísért.

Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és mintegy 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola volt és jelenlegi fenntartóját.

„Ennek nagyobb része, több mint 82 millió forint a helyi önkormányzatot, míg a többi a hatvani tankerület terheli” – mondta.

Az ítélet végrehajtási kötelezettsége alapján a kártérítési kötelezettség január 2-án jogerőre emelkedett, miután a Kúria indoklás nélkül elutasította a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztésére beadott kérelmet. A kártérítési kötelezettséget 15 napon belül, azaz január 17-ig teljesíteni kell – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a kártérítésre kötelezettek ezt nem tudják megtenni.

„Amennyiben a helyhatóság kifizetné a kétévi saját bevételének megfelelő összeget, az csődközeli helyzetet teremtene Gyöngyöspatán, és a kistérségi feladatok ellátását veszélyeztetve a környező településeket is nehéz helyzetbe hozná” – fogalmazott.

A tankerület sem rendelkezik a rá kirótt kártérítési kötelezettség összegével – tette hozzá a fideszes politikus.

Az ítélet nem mérlegeli a következményeket

Horváth László a bírósági döntést igazságtalannak, egyoldalúnak, túlzónak, rombolónak és felelőtlennek nevezte, mert nem mérlegeli a következményeket.

A kifizetési határidő lejárta előtt érezhetően nő a feszültség: az érintett családok várják a megítélt pénzt, az önkormányzat és a tankerület pedig nem tud fizetni, és ha betartják a rájuk vonatkozó törvényeket, nem is fizethetnek – jegyezte meg.

Közölte: a peranyagot tanulmányozva megalapozottnak tűnik az az álláspont, amely szerint a bírósági eljárásban több olyan hiba történt. „Az indoklásban például szerepel, hogy a szegregáció az érintett cigány tanulóknak maradandó lelki sérülést okozott, ám a bíróság nem adott teret arra, hogy ezt igazságügyi szakértő bevonásával, bizonyítási eljárás keretében vizsgálják” – mondta Horváth László.

Hasonlóan járt el annak a súlyos megállapításnak a kapcsán is, amely szerint az érintett gyerekek életesélyei jelentősen romlottak az elkülönített oktatás miatt – tette hozzá.

Mindezek mellett a bíróság azt sem vette figyelembe, hogy a kártérítésre jogosult tanulók közül többen évente száz tanórát meghaladó ideig – azaz összesen közel egy hónapon át – hiányoztak az iskolából – húzta alá.

A bíróság az alperesi indítványt is elutasította

„Egyúttal lesöpörte az asztalról azt az alperesi indítványt is, amely a kártérítést nem készpénzben, hanem oktatási-képzési lehetőségek biztosításával kívánta teljesíteni” – mondta Horváth László.

Rámutatott: Ennek lett volna létjogosultsága, ha az ügy nem a pénzről, hanem az oktatásban esetlegesen bekövetkezett hátrány megszüntetéséről vagy mérsékléséről szól.

Az országgyűlési képviselő felszólította a pert kezdeményező alapítványt, hogy a fizetési határidő leteltével ne tegyen további jogi lépéseket, és ne kérje az ítélet végrehajtását. Ne okozzon több kárt, ne sodorjon csődbe egy települést, és tanúsítson önmérsékletet politikai céljai elérésében – közölte a fideszes politikus.

Oktatási-képzési lehetőségek biztosításával rendeznék a kártérítést

Bejelentette: pénteken egyeztetést kezdeményez a felek között, hogy a kártérítést készpénzfizetés helyett oktatási-képzési lehetőségek biztosításával lehessen rendezni.

„Amennyiben az egyeztetés sikerrel zárul, a diákok számára idegennyelvi, informatikai, illetve szakképesítést biztosító képzéseket vagy beilleszkedést és életvezetést segítő, lelki traumák feldolgozását támogató foglalkozásokat szerveznének, amelyek közül szabadon választhatnának” – mondta Horváth László országygűlési képviselő.

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja az ügyben világos és egyértelmű: a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet, és minden olyan megoldás támogatandó, amely nem bántja az igazságérzetet és nem rúgja fel a társadalmi békét – közölte.

A címlapfotó illusztráció.