Újabb részletek a Szeviép-ügyben

 

Újabb részleteket hozott nyilvánosságra a PestiSrácok portál a Szeviép-botrányban is érintett szegedi bírónőhöz köthető építőipari vállalkozás működéséről. Ezek alapján nemcsak a Szeviép-ügyben, hanem már egy korábbi bírósági eljárásnál is különös kapcsolat rajzolódhat ki a bírói tevékenysége és a családi cég megbízásai között – közölte az M1 Híradója.

Elítélt egy önkormányzati képviselőt, félmilliárdos munkát kapott a Szeviép-vezéreket felmentő bírónő cége – ezzel a címmel közölt újabb információkat a Szegedi Törvényszékkel kapcsolatos ügyben a PestiSrácok.

A cikk szerint az ítélkező Nóvé Ágnes családi vállalkozása, az Éptárker Kft. a baksi önkormányzat állandó kivitelező cégévé vált azután, hogy egy másik ügyben börtönbüntetésre ítélt adócsalásért egy képviselőnek is megválasztott helyi vállalkozót.

Bakson az épülő szociális segítő és gondozási központ kerítésén jelenleg is tábla jelzi, hogy a munkát az Éptárker Kft. végzi. A bírónő családi vállalkozása ezzel együtt – a közbeszerzési adatok szerint – már nyolc beruházással összesen 546 millió forintnyi megbízást kapott a településtől. Így ez a cég újíthatta fel a faluházat és a könyvtárat, a piacot, az egészségközpontot és az óvodát is.

Ezek mellett az Éptárker Kft. megbízást kapott Bakson a szociális bérlakások építésére is. Az Éptárker Kft. annak a Nóvé Ágnesnek az érdekeltségébe tartozik, akinek a bírói tanácsa tavaly másodfokon felmentette a Szeviép vezetőit.

A szegedi kötődésű építőipari cég több mint harmincmilliárd forintnyi megbízást kapott a szocialista vezetésű szegedi önkormányzattól, ám így is csődbe ment, alvállalkozóinak milliárdos károkat okozva. Az évekig tartó eljárás közben a bírónő családi cége is kapott megbízásokat a Botka László vezette önkormányzattól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országos Bírósági Hivatal vizsgálatát sürgette az ügyben, ami azóta is zajlik. A szegedi városháza ingyenes parkolójegyeinek ügyében – éppen a lehetséges személyes érintettségek miatt – Gyulán zajlott a büntetőeljárás.

A Gyulai Törvényszék alig egy hete másodfokon is bűnösnek találta hűtlen kezelésben Szeged egykori főjegyzőjét, egykori alpolgármesterét, valamint az évekig MSZP-s színekben a várost vezető Botka László polgármester jelenlegi kabinetvezetőjét és három korábbi cég-, illetve üzletágvezetőt.

Az ítélet szerint három év alatt mintegy 200 parkolóbérletet osztottak szét ingyen, amivel csaknem 29 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a városnak.