A kormány nem hajlandó fizetni a börtönbiznisz ügyeskedőinek

 

Iparszerűen működik a börtönbiznisz Magyarországon, az állam ellen indított perekkel vagyonokat keresnek ügyvédek. Bár a sajtóba általában csak egy-két jól ismert ügy kerül be, de éves szinten akár több száz olyan ügy lehet, amelyben kártérítést követelnek a rabok és az ügyvédeik a szerintük nem megfelelő börtönviszonyok miatt. Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti évindító beszédében jelentette ki, hogy a kormány megállítja a börtönbizniszt – hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly közfelháborodást váltott ki, hogy a bíróság egymás után két olaszliszkai lincselőnek is kártérítést ítélt meg a börtönkörülményekre hivatkozva, míg az agyonvert Szögi Lajos családja 11 éve nem jutott hozzá a nekik járó kártérítéshez.


A börtönbiznisz csúcstartója egy 33 éves férfi, aki 8 és fél év börtön után kapott 8 millió forintot. Vagyis mindent leült év után kapott egymilliót. A rabok ma már egymásnak ajánlgatják az ügyvédeket, akik 15-20 százalékos sikerdíjért vállalják, hogy perelnek.

Iparág lett a börtönbiznisz

Jogvédő szervezetek és ügyvédi irodák is hirdetik magukat. Az egyik honlapon például arról írnak, hogy segítenek pénzt szerezni azzal, hogy a börtönkörülményekre hivatkozva perelnek. De a Helsinki Bizottság is feltüntette a honlapján, hogy segít a fogvatartottaknak. Azt írják, hogy segítenek, ha problémájuk van az étrenddel vagy a kapcsolattartással, esetleg egyéb panaszuk van. Az M1 úgy tudja, hogy egyes jogászok teljes üzletágat építettek a börtönbizniszre.

Az alkotmányjogász szerint felmerül a gyanú, hogy egyesek rátelepedtek a jogi lehetőségekre, amiből jól megélnek. Ifjabb Lominci Zoltán szerint ha ez

milliárdos terhet jelent a költségvetésnek,

akkor érdemes átgondolni a szabályozást.

Azok a militáns, külföldről finanszírozott civil szervezetek, amelyek egyébként 2010 óta rendkívül élesen támadnak számos kormányzati intézkedést, azok egy része hogy, hogy nem, ebben a bizonyos, a köznyelv által börtönbiznisznek nevezett folyamatban is megjelennek. Ez mindenképpen érdekes lehet” – mondta az alkotmányjogász.

Felfüggeszthetik az állami kártérítések kifizetését

A kormánypártok szerint igazságtalan, hogy az elítélt bűnözők – az ügyvédeikkel – milliókat perelnek ki az államtól. Ezért új szabályokat szeretnének, hogy az elítéltek ne kaphassanak pénzt az államtól.

A kormányfő is megszólalt az ügyben. Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt:

felfüggesztené az állami kártérítések kifizetését.

Elítélt bűnözők az Európai Unió döntése alapján, az Európai Unió bíróságának döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának eredményeképpen milliókat vesznek le a magyar államtól az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen” – mondta kormányfő.

Az igazságügyi tárca most azt szeretné elérni, hogy ne a bűnözők, hanem az áldozatok és a családtagjaik kaphassanak kártérítést.

A címlapfotó illusztráció.