Jótékonysági vadászatot tartottak országszerte

 

Pénteken tartották a hagyományos jótékonysági vadászatot. A befolyt pénzt a kórházak gyermekosztályainak támogatásra költik. Idén több mint ezren csatlakoztak az akcióhoz. A kezdeményezést a tervek szerint jövőre az egész Kárpát-medencére kiterjesztik.

Harsogtak a vadászkürtök, majd elindultak a vadászok és kutyáik az erdőbe a Pest megyei Bugyin. Mintegy 30 vadász és segédhajtóik jelentek meg, akik kizárólag fácánra vadásztak gondosan ügyelve a biztonságra. A vadászatból befolyt összeget a budapesti Heim Pál Gyermekkórháznak ajánlották fel – hangzott el az M1 Híradójában.

Ötvenen csatlakoztak a fácán vadászathoz Zalaegerszegen is. A legfontosabb, hogy repülésre bírják a szárnyast, hiszen így tudják elejteni.

„Ahol a  fácán megtalálható azt jellemzően körbeállják a vadászok vagy ők maguk a kört egyre szűkítve közelednek a fácánokhoz és azok felrepülnek és a lövésleadásra kell nagyon-nagyon figyelni, hisz körös körül mindenütt emberek, vadászok” – mondta Paál Tibor vadász.

„Nemcsak a vadászatszervezésben, hanem a vadgasztronómiában is új irányt nyitottunk. Azt gondolom, hogy jelen esetben az új tagok jelentkezésével a vadásztársadalom megújítását, illetve frissítését tudjuk generálni” – mondta Molnár Marcell, a Zalaegerszegi Vadászegyesület alelnöke.

A zalai vadászaton több mint 2 millió forint gyűlt össze, amit a megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának ajánlottak fel.

Nógrád megyében is tartottak jótékonysági vadászatot. A Nógrádmegyer melletti Baglyaspuszta a legalkalmasabb élettér a fácán számára – 48 vadász csatlakozott az összegyűlt bevételt, 1,6 millió forintot a Szent Lázár megyei kórház kapja meg.

Hamar szagot fogtak a kutyák Kápolnásnyéken is, ahol Gróf Nádasdy Ferenc vadász és szakíró domborművének avatásával kezdődött a jótékonysági vadászat.

„A Fejér megyei Szentgyörgy Kórház 10 millió forintot kapott, amely korábbi vadászatokból folyt be. A cél még több gyógyintézmény támogatása” – mondta a jótékonysági vadászat főszervezője.

Fejes László elmondta, 30-35 millió forintot adnak át a Fejér megyei Szent György Kórház mellett további 18 megyei jogú város kórházának gyermekosztályának.

„Nem csak a vad elejtéséről, hanem a vadászat és a vadászok társadalmi felelősségvállalásáról beszélünk ez a kezdeményezés hetedik éve zajlik immáron 19 megyében szervezzük és álltunk mellé hiszen gyermekkórházaknak gyermekklinikáknak segít a mai alkalom” – mondta Kovács Zoltán államtitkár.

A tervek szerint jövőre az egész Kárpát-medencére kiterjesztik a kezdeményezést a határon túli magyarok bevonásával.

Az M1 Ma este című műsorában Fejes László emlékeztetett, hogy 2013 óta rendezik meg a jótékonysági vadászatokat Fejér megyében, ám most először az ország valamennyi megyéjében megszervezték az eseményt. A vadászok és támogatók, vadásztársaságok, cégek, egyesületek és magánszemélyek regisztrációs díj befizetésével járulhattak hozzá a célok megvalósításához.