Benkő: Az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították

 

Az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították – közölte a honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten egy háttérbeszélgetésen, ahol a honvédség gépeinek külföldi útjairól is beszélt.

Benkő Tibor emlékeztetett arra a kormányzati vállalásra, hogy a honvédelmi költségvetés 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A miniszter szólt arról, hogy a NATO keleti és déli fenyegetettséggel számol. Ezért van szükség az erős, ütőképes Magyar Honvédségre, ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program – emelte ki.


A haderőfejlesztésekről szólva a miniszter azt hangsúlyozta, hogy tervszerű a fejlesztés. A következő beszerzések között légvédelmi rakéta és páncélozott eszközök szerepelnek – ismertette a miniszter.

A Magyarországon létrehozandó nemzetközi parancsnokságokkal kapcsolatban elmondta: egyre több ország jelezte, hogy csatlakozni kíván.

Kiemelte: megváltozott a biztonsági környezet, amit többi között a 2015-ben kezdődött illegális migrációs helyzet óta a „bőrünkön érezhetünk”. Ezzel kapcsolatban közölte: a humánus megoldás az, ha a problémát ott kezelik, ahol keletkezik. Ezért szolgál évente mintegy kétezer magyar katona külföldi missziókban – tette hozzá.

A honvédelmi minisztert a beszélgetésen kérdezték a Magyar Honvédség gépeinek különböző külföldi, a sajtóban megjelentek szerint „turistautakon” történő használatáról is. Benkő Tibor azt mondta: a gépek valóban jártak az említett helyeken (Las Vegasban, Máltán és Dubajban), de ebben – mint fogalmazott –, „nincs semmi simlisség”.

A gépeket minden alkalommal hivatalos katonai, illetve kormányzati hivatalos utakon használták. Hozzátette, megvannak a pontos adatok. A képviselők bármikor megtekinthetik a Honvédelmi Minisztériumban, hogy a gépek mikor, hova és miért repültek – közölte a miniszter, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a katonai missziók repülési adatai minősített adatoknak minősülnek, azokat nyilvánosságra hozni nem lehet.

Hangsúlyozta: a katonai feladatok végrehajtása mindig elsőbbséget élvez. A gépek repüléseinek több mint 80 százaléka katonai célú, a honvédség érdekében történő szállítási feladat volt.

Megjegyezte, korábbi honvédelmi államtitkárként a DK-s Vadai Ágnes is járt több „egzotikus” országban.

A címlapfotó illusztráció.