Egy évre elegendő tűzifát kapott egy szeged-szentmihályi család

 

Egy évre elegendő tűzifát kapott egy szeged-szentmihályi, gyermekét egyedül nevelő anya pénteken, a tüzelőt Nagy István agrárminiszter ajánlotta föl a családnak.

A miniszter az MTI-nek elmondta, december elején látta a Nagy Edinát a megyei napilap, a Délmagyarország hagyományos jótékonysági programja, a Jóakarat hídja keretében bemutató cikket.

A riport olvasását követően azonnal úgy döntött, a tűzifa megvásárlásával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a család meleg otthonban tudja tölteni a karácsonyt és a jövő évet. Amennyiben elfogy a most leszállított mennyiség, a tárcavezető vállalta a pótlást a teljes fűtési idényre vonatkozóan.


A miniszter elmondta, a család szeged-szentmihályi kiskertekben álló házához pénteken reggel négy köbméternyi, fölfűrészelt, fölhasított kemény kőris tűzifát szállítottak Hódmezővásárhelyről a helyi erdészek.

A Délmagyarország cikke szerint az asszony a most 13 éves fiát három hónapos kora óta neveli egyedül, két hónapja költöztek első saját otthonukba, egy mindössze 26 négyzetméteres ingatlanba, ahova a gáz nincsen bevezetve.

Az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok kiegészítő támogatásra pályázhatnak szociális célú tüzelőanyag vásárlásához. A program 2011 óta sikeresen működik, a Belügyminisztérium pályázati formában nyújt támogatást az önkormányzatok számára, melyek a saját maguk által megalkotott rendelet alapján osztják szét a szociális tűzifát.

Az idén a megszokottnál korábban kiírták a pályázatot, a benyújtott kérelmekről augusztus végén döntöttek. A Belügyminisztérium összeállítása szerint összesen 2358 önkormányzat pályázott és nyert. A kormány idén összesen ötmilliárd forintot biztosít a szociális célú tüzelőanyag programra.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a szociális tűzifa kiszállítása az idén a korábbinál gyorsabban megtörténik, eddig 180 ezer köbméternyi igény érkezett, az állami erdőgazdaságok pedig már mintegy 125 ezer köbméternyi szociális tűzifát eljuttattak az érintett településekre.

A címlapfotó illusztráció.