Mi lesz azzal a sok használt ruhával?

 

Egyre több ruhát vásárolunk, és egyre rövidebb ideig használjuk őket. Régen még téli és nyári kollekció volt, most már havonta jönnek új darabokkal a nagy cégek. A divatipar a második legszennyezőbb iparág az olajszektor után.

(Fotó:MTI/EPA/Monika Skolimowska)

2000 és 2014 között Magyarországon 60 százalékkal nőtt a ruhavásárlások száma és ez a használt ruhák piacán is számottevő növekedést generált – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Nagy probléma, hogy egyre rövidebb ideig hordjuk a ruháinkat, amelynek egyik oka a minőség romlása is. A textilipar számára sokkal nagyobb hasznot hoz, a tömeggyártás.

A használt ruhák gyűjtése mellett megoldást nyújthatnak a közösségi vásárok, ahol a megunt holmikat lehet eladni, vagy elcserélni. Az egyik ilyen kezdeményezés Szombathelyen indult, ahol havonta megtartják a Hacuka közösségi vásárt.

A megszólalók szerint egyre fontosabb a fogyasztói tudatosság, valamint az árelőny, ami miatt ezek a vásárok sikeresek. A szervezők gyakran tartanak  jótékonysági vásárokat is.

Használt ruhák gyűjtésére szakosodtak

Hartai Mihály, a Textrade ruhagyűjtő konténereket működtető cég kommunikációs vezetője elmondta, hogy a 15 éve működő társaság 1500 használtruha-gyűjtő konténert működtet az országban.

Az elmúlt években a fogyasztás bővülésével és a minőség romlásával egyre gyorsabban kerülnek be a ruhadarabok a konténerekbe – tette hozzá Hartai. Jelenleg évente 10 ezer tonnát gyűjtenek, ami kétszeres növekedés jelent öt év alatt.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne mérsékelni a ruházati terméket, Hartai Mihály szerint át kellene állítani az emberek gondolkodását. Egészen más gondolkodás szükséges ahhoz, hogy valaki az aktuális divat helyett kevesebb, tartósabb  minőségű ruhadarabokat keresse.  Amíg régen téli és nyári kollekció volt a megszokott, manapság 4-5 hetente rukkolnak elő a divatcégek új kollekcióval.

A kommunikációs vezető elmondta, hogy a Textrade egy  profitorienált szervezet, így a Magyarországon összegyűjtött 10 ezer tonna használt ruhát kiválogatás után külföldre, távol-keleti, afrikai országokba értékesítik. Ezen felül még külföldről mintegy 25 ezer tonna bálás ruhát vásárolnak, amelyet egy 250 fős dolgozói gárda válogat szét Székesfehérváron, ezt szintén értékesítik.

Hartai Mihály elmondta, hogy Magyarországon azért nem értékesítenek szívesen, mert az itt összegyűjtött ruha gyenge minőségű.

A Vöröskereszt is kap adományokat

A cég a Vöröskereszttel is együttműködik. A társadalmi szervezet jelentős mennyiségű adományt kap a konténerekből. Wallerné Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője az adásban elmondta, hogy szívesen fogadnak használt ruhákat. Téli időszakban a raktáraik megtelnek, de mindig szükség van jó minőségű termékekre.

A Vöröskereszt és más karitatív szervezetek szívesen fogadnak az évszakhoz illő, minőségi ruhákat. Ez azért fontos, hogy ne kelljen azokat hónapokig tárolni. Emellett arra kérik az adományozókat, hogy ha mód van rá, akkor nemek vagy korcsoport szerint válogassák szét a termékeket leadás előtt.

A Vöröskereszt területi szervezeteinél havi rendszerességgel tartanak ruhaosztásokat.  Tanácsos telefonon érdeklődni az egyes szervezeteknél, hogy tudnak-e éppen az adott időben ruhaadományokat fogadni. A raktárkapacitások szűkössége miatt ez nem mindig lehetséges – fogalmazott.


A teljes adás itt hallgatható meg.