Magyar segélyszállítmány indult Albániába

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) huszonegy millió forint értékű segélyszállítmányt indított útnak pénteken a földrengés sújtotta Albániába – közölte Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Két hónap alatt ez a második segélyszállítmány, amit Magyarország Albániának küld. Szeptemberben 5-ös erősségű földrengés rázta meg a Balkán-félszigeten lévő országot, Budapest ekkor 11 millió forint értékben sietett az ilyen helyzetben jól használható eszközökkel Albánia segítségére – áll a katasztrófavédelem közleményében.

A képre kattintva közvetlenül tudja támogatni a károsultakat.

Kedd hajnalban egy ennél is erősebb 6,4-es földrengés rázta meg az országot, a károk kezelésére két – sátrakat, takarókat, tábori ágyakat és fektető anyagokat szállító – teherautó indult el Albánia fővárosba.

Az eseményen Arian Spasse, Albánia budapesti nagykövete köszönetet mondott a magyar kormánynak és a katasztrófavédelemnek a segélyszállítmányért.

Az OKF az albán segítségkérést követően huszonnégy órán belül elindította a szállítmányt. Magyarország a NATO és az Európai Unió csatornáin keresztül nyújt nemzetközi segítséget Tiranának.

A keddi földrengést több erős utórengés is követte, a halálos áldozatok száma megközelíti az ötvenet és több mint hétszázan megsérültek.