Horthy fővárosi bevonulására emlékezett a Mi Hazánk Budapesten

 

Lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten.

Toroczkai László, az ellenzéki párt elnöke a megemlékezésen Horthy Miklós egykori beszédére utalva azt mondta, Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött.

Ma pedig azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja – tette hozzá.


Szerinte a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, elmeháborodott Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus.

Közölte, a modern vörösöket ugyanaz vezeti, mint 1918-1919-es elődeiket: a nemzet megtörése. A Mi Hazánk viszont szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre – mondta Toroczkai László.

„Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk” – fogalmazott a politikus.

Novák Előd, a párt alelnöke is a Tanácsköztársasághoz hasonlította a jelenlegi városvezetést. Azt mondta, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzat szintén megtagadja a nemzet ezeréves múltját, amikor száműzi Szent István szobrát.

Bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren.

Zétényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke Horthy egykori bevonulásáról azt mondta, a főváros ünnepelte és keblére ölelte a nemzet hű fiát. Egyben kezdetét vette a független és keresztény Magyarország építésének negyed évszázada – fűzte hozzá.

A fáklyás menet egy, a későbbi kormányzó bevonulását jelképező fehér ló felvezetésével a Bartók Béla úton, az egykori Horthy Miklós úton haladt a Szent Gellért térig, ahol száz évvel ezelőtt elhangzott a Nemzeti Hadsereg akkori fővezérének beszéde.

A téren a felvonulókat ellentüntetők várták, a rendőrök szétválasztották a két tábort, így atrocitás nem történt.