Megújult az Ökumenikus Segélyszervezet gyerekháza Boldogkőújfaluban

 

Megújult az Ökumenikus Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekháza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőújfaluban, az intézményt csütörtökön adták át.

Orosz Zoltán, Boldogkőváralja független polgármestere beszédet mond az Ökumenikus Segélyszervezet megújult Biztos Kezdet Gyerekháza átadásán Boldogkőújfaluban 2019. november 7-én. Mögötte jobbról balra: Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója (Fotó: MTI/Vajda János)

A hátrányos helyzetű gönci járásban lévő településen, a kívül-belül, több mint 50 millió forintból megszépült ház átadásán Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete újságíróknak azt mondta: ez az intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb településén segít, itt sok a munkanélküli, nagy a mélyszegénység, átlag fölötti a hátrányos helyzetű tanulók száma.

Hozzátette, az édesanyáknak tanácsadással segítenek a gyereknevelésben, itt együtt lehetnek az anyák gyerekeikkel.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a boldogkőújfalui ház széles körű összefogással újult meg, az intézmény kisgyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, amelynek köszönhetően országszerte évente több mint kétezer gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

A megújult épület átadóján Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára azt mondta: minden gyerek érték, aki megszületik, és minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget a teljes életre.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2010 óta fejleszti a Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát. Jelenleg az országban 195 gyerekház van, ezek közül 110 hazai költségvetési forrásból működik, 85 pedig uniós támogatást kap a szolgáltatás kialakítására.

A hazai támogatású gyerekházakat évente 2500 kisgyermek látogatja rendszeresen a szüleivel. A gyerekház szolgáltatásait várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítik fel.

A címlapfotó illusztráció.