Több tucat új program indul a magyarországi német kisebbség támogatására

 

Több tucat új program indul a magyar és a német állam közös finanszírozásával a magyarországi német kisebbség támogatására, erről a Német-Magyar Kulturális Vegyes Bizottság Állandó Albizottsága keddi stuttgarti ülésén kötöttek megállapodást.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a magyarországi német kisebbség támogatására létrehozott állandó albizottság üléséről az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy 71 már zajló vagy beindítani tervezett oktatási és kulturális projektet azonosítottak.

A tervek a pedagógus-továbbképzéstől az egyetlen magyarországi német nyelvű színház, a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn fejlesztéséig számos területet felölelnek. Van köztük például kilenc felsőoktatási projekt is, a legnagyobb csoportot pedig 39 programmal a köznevelési projektek alkotják.

Valamennyi program finanszírozási háttere biztosított, és a megállapodást nagy közös megelégedéssel írták alá – mondta az államtitkár a kétévente – felváltva Magyarországon és Németországban – tanácskozó testület ülése után.

Maruzsa Zoltán a Baden-Württemberg tartományi fővárosban részt vett az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának ülésén, amelyen a következő, 2021-ben kezdődő hétéves európai uniós költségvetési időszak finanszírozási ügyeiről tárgyaltak. Mint mondta, a kérdéseket még nem zárták le, de van még idő a felkészülésre.

Kiemelte, hogy jól haladnak a tárgyalások az egyetem megbízható finanszírozásáról, és valamennyi fenntartó tagállam – Magyarország, Ausztria, Németország, valamint Bajorország és Baden-Württemberg szövetségi állam – elkötelezett a német nyelvterületen kívüli egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény további működtetése mellett.