Semjén Zsolt: Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására

 

Gyöngyös, 2019. október 14.
Ternyák Csaba egri érsek, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Hiesz György polgármester (b-j) a gyöngyösi Szent Bertalan-templom toronysisakjainak felújítása alkalmából tartott misén 2019. október 14-én.
MTI/Komka Péter

Az unióban Magyarország költi a legtöbb pénzt templomok megújítására és egyházi iskolákra, intézményekre – mondta a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Gyöngyösön, a Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének megáldása alkalmából.

Semjén Zsolt az ünnepi szentmisét követően a közmédiának úgy nyilatkozott: ez két szempontból is helyénvaló. Egyrészt Kelet-Európa megszenvedte a szovjet megszállást, amikor lerombolták vagy elhanyagolták templomainkat. Szükséges tehát egyfajta jóvátétel és 30 évvel a történtek után is van ebben még elmaradás – tette hozzá.

Másrészt, ahol templomok vannak és a hitélet virágzik, ott a mindennapokban is megmutatkozik ennek pozitív hatása – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, felidézve egy régi mondást, amely szerint olcsóbb templomokat építeni, mint börtönöket.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy az egyház spirituális, erkölcsi szolgálata semmi mással nem helyettesíthető. Rámutatott arra is: Szent István király óta érvényes tanulság, hogy ami jó az egyháznak, az jó az országnak és viszont. Éppen ezért „a kormány politikája nem az egyház és az állam szembeállítására, vagy merev, elutasító szeparálására, hanem a kettő harmonikus együttműködésére épül, hiszen egyszerre vagyunk tagjai egyházunknak és polgárai hazánknak” – fogalmazott.

A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójának és turisztikai fejlesztésének kapcsán elmondta, azzal egy régi adósságot sikerült törleszteni, hiszen a Gyöngyös jelképeként is ismert épület tetőzete egy 1917-es tűzvész során semmisült meg, azóta a templomot ideiglenes kupolák fedték.

A fejlesztéssel egy „új turisztikai vonzerő” is létrejött a városban, amely a hitélet mellett egészséges lokálpatrióta kötődést is ad. Mindez nem csupán a hívőknek fontos, hiszen amellett, hogy számukra ez a hely isten háza, mindenki mást is jó érzéssel tölt el, ha környezete és annak épített öröksége visszanyeri eredeti szépségét – mondta, hozzáfűzve, egy megújult templommal minden ember gazdagodik.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a beruházás széles körű összefogás eredménye, részese volt a kormány, amely uniós és hazai költségvetési forrásokat biztosított, valamint a város és az egyház, továbbá a hívek és a helyi polgárok sokasága.

A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciójára és turisztikai fejlesztésére a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásán nyert európai uniós forrást, amit konzorciumi partnerével, az Egri Főegyházmegyével karöltve 36-36 millió forinttal egészített ki. Az 564 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében egyebek mellett megújultak a templom 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakjai, visszakapva eredeti formájukat. A déli toronyban látványlift és kilátó épült.

A címlapfotó illusztráció.