Németh Zsolt: Hála illeti Kornel Morawieckit az életművéért

 

„Hála és köszönet illeti Kornel Morawieckit az életművéért” – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke szombaton telefonon.

A bizottsági elnök – miután részt vett Varsóban az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás alapítójának temetésén – elmondta, a közép-európai népek függetlenségében visszaköszön Kornel Morawiecki munkája, ugyanakkor ez a függetlenség nem valósulhatott volna meg hit nélkül.

Németh Zsolt felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök márciusban a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át Kornel Morawieckinek, a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Hozzátette, hogy a búcsúszertartáson átadták Orbán Viktor részvétét a gyászolóknak.

Elmondta azt is, hogy a temetésen vele együtt jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kornel Morawiecki hetvennyolc éves korában, súlyos betegség következtében hunyt el szeptember 30-án. Az egykori lengyel Harcoló Szolidaritás legendás alapítója, a szejm korelnöke és a jelenlegi lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki édesapja volt.

A címlapfotó illusztráció.