Szabálytalan szerződések miatt elmarasztalták a hómezővásárhelyi önkormányzatot

 

A HVSZ Zrt.-nek a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal jogsértő módon kötött kibervédelmi és informatikai szakértői szerződéseihez semmilyen formában nincs köze – tudatta keddi közleményében az önkormányzati cég.

A Közbeszerzési Döntőbizottság két szabálytalan informatikai szerződés miatt marasztalta el a hódmezővásárhelyi önkormányzatot. A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt.-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft.-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette a megállapodásokat.

Márki-Zay Péter (független) polgármester közleményében tévesnek és politikai célzatúnak minősítette a bizottság döntését, és jelezte, az önkormányzat jegyzője bírósághoz fordul. A polgármester kitért arra is, a polgármesteri hivatal 2018 őszén – azt követően, hogy a korábban informatikai szolgáltatásokat nyújtó, önkormányzati tulajdonban álló HVSZ Zrt. szerződést bontott – került kényszerhelyzetbe, és kötötte meg az informatikai szerződéseket.

A HVSZ Zrt. álláspontja szerint a cég nem tagadta meg az informatikai feladatok ellátását a polgármesteri hivatalban. A HVSZ bevonására csupán 2018 áprilisától, kifejezetten a polgármesteri hivatal kérésére, időlegesen, a hivatal teljes informatikai csoportjának távozása miatt került sor. A hivatal saját informatikai csoportjának újjászervezésével és betanításával a társaság további jelenléte szakmailag indokolatlanná vált.

A jogsértő módon kötött kibervédelmi és informatikai szakértői szerződésekhez a HVSZ-nek semmilyen formában nincs köze. A hivatal a jogsértő szerződéseket saját hatáskörében intézte, a megállapodásokban szereplő tevékenységeket a cég soha nem végzett a hivatal számára – áll a közleményben.