Országos diáksztrájkot jelentettek be

 

A köznevelési törvény módosítása ellen tüntettek Budapesten szombaton, az eseményt középiskolások szervezték.

A demonstráció végén bejelentették, hogy szeptember 13-ára országos diáksztrájkot hirdetnek: minden tanulótól azt kérik, hogy maradjon otthon, így fejezze ki a tiltakozását. A rendezvényen felszólalt mások mellett Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a parlament most nemcsak szó szerint borít árnyékot a résztvevőkre.

Résztvevők a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Azt hangoztatta, hogy a kormány mindent meg akar mondani az embereknek, és vissza akarja fogni azokat, akik innovatívan alkotnának az iskolákban. „Minden jogi eszközt ki kell használni a kabinettel szemben, a PDSZ is ezt teszi a sztrájkkal”– jelentette ki Szűcs Tamás. Példaként említette, hogy a pedagógusok fizettessék ki a túlóráikat. A szakszervezeti elnök aktivitásra, cselekvésre buzdított minden fórumon.

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója úgy vélekedett, hogy a kormánynak az a jó tudós, aki a politikai célokhoz igazítja a kutatását, és az a jó bíró, aki a politikai hűségének köszönheti az előmenetelét. „A kabinet nem bízik a szülőkben, a tanárokban, de a civil társadalomban sem” – sorolta. Hozzátette: fontos kiállni az összes megtámadott társadalmi csoportért.

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza azt hangoztatta, hogy a kormány szándékosan pusztítja el a közoktatást, ellenségének tekinti a gondolkodó, cselekvő, szabad polgárt. Azt mondta, hogy a köznevelési törvény módosításai alkotmányellenesek, súlyosan korlátozzák a jogokat. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszél a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A demonstráció Facebook-meghívójában úgy fogalmaztak, hogy nem maradnak tétlenül, miközben a kormányzat „gőzerővel teszi tönkre a közoktatás rendszerét”, az alternatív és állami iskolai struktúrát. Úgy vélekedtek: „elfogadhatatlan, hogy szisztematikusan lezüllesztik az oktatás színvonalát”, és “az oktatói szabadságot is elveszik”.