A látás visszaadásáért dolgozó kutató, Roska Botond kapta a Szent István-rend kitüntetést

 

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Szent István-rend állami kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.


Cikkünk frissült. 

Kimagasló tehetségek elismerése

Az államfő köszöntőbeszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel – tudatosan vagy észrevétlenül – sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

„Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, miután átvette a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2019. augusztus 20-án. Balra Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vette át államalapításunk ünnepén a Szent István-rend kitüntetést. Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a kitüntetettnek (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít – de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak – mondta az államfő.

A remény apostolai

A köztársasági elnök azt mondta, Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog – mondta Áder János.

Utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott. A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó,

világraszóló módszer lesz

– hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, miután átvette a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktőla Sándor-palotában 2019. augusztus 20-án. Balra Herczegh Anita, az államfő felesége (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Szent István-rend állami kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Herczegh Anita, az államfő felesége is gratulált a díjazottnak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kiemelte, hogy a Szent István-renddel köszönetet mondunk mindazoknak, akik jó hírnevünket öregbítik itthon és a nagyvilágban, megbecsüljük honfitársainkat, akik a saját teljesítményükkel másokat is jobb munkára ösztönöznek.

„Látóvá tenni az embert: az ön hivatásának ez a sarokköve” – fogalmazott Áder János. Azt mondta, amit a kívülállók majd csodának tekintenek, az valójában a tények és mérések, a bizonyítékok és bizonyosságok világában, kitartó munkával elért teljesítmény.

Az emberi látás megismeréséért dolgozik

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője. A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére adományozta Magyarország legmagasabb állami kitüntetését.

A Magyar Szent István-rend kitüntetés, amelyet Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vett át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2019. augusztus 20-án (Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd)

A Szent István-rend kitüntetés (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozat szerint Roska Botond kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.

Kitartó kutatásai eredményeként hamarosan

gyógyíthatóvá válhatnak a vakság bizonyos típusai,

amelyeket a szem fényérzékelési képességének elvesztése okoz. Roska Botond munkatársaival olyan terápiát dolgozott ki, amely a problémás látósejteket ismét fényérzékennyé tudja tenni.

A kitüntetési ceremónián jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Darák Péter, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, valamint a kormány több tagja.

Az ünnepi eseményekről továbbiakat itt olvashat.