Megkezdődött a virágkarneváli hét Debrecenben

 

A Kárpát-haza Galéria Boldogasszony vándorkiállításának megnyitásával szerdán megkezdődött az augusztus 21-ig tartó virágkarneváli hét programsorozata.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a kiállítás megnyitóján felidézte, hogy 1038. augusztus 14-én, Imre herceg halála után Szent István király Szűz Mária oltalmába ajánlotta az országot. A debreceni kiállítás ezen az évfordulón nyílik meg, és „mondhatjuk azt, hogy Boldogasszony Szűz Mária a magyar nemzet egységét szimbolizálja” – tette hozzá.

„A kiállítás 55 alkotója is azt sugallja, hogy a magyarság továbbra is egységes, pozitívan tekint a jövőbe” – utalt Papp László arra, hogy 55 kortárs képzőművész idézte meg alkotásában Nagyboldogasszony alakját, és szerepét a magyarság összetartásában. Palánki Ferenc, Debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök azt mondta, „a kiállítás rámutat Máriára, az alkalom pedig Márián keresztül életünk középpontjára, Jézusra mutat”.

Jajesnica Róbert Babba Mária című alkotása a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony című kiállításának megnyitóján a debreceni Kölcsey Központban 2019. augusztus 14-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szerint „amikor Máriát, édesanyánkat Boldognak mondjuk, azt fejezzük ki, hogy Isten szeretetét közvetíti felénk”. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke felidézte, hogy a vándorkiállítás 2014-ben Budapestről indult, és Debrecen az utolsó Kárpát-medencei helyszín ahol bemutatják.  Debrecenből Rómába viszik az alkotásokat, onnan pedig Brüsszelbe, hogy „figyelmeztessük Európát a fővárosán keresztül, hogy az a 12 csillag mégiscsak keresztény Európánk hitére és gyökereire utal”.

Szász Jenő a kiállítás üzenetének nevezte, hogy „Mária országa vagyunk, mindig számíthatunk a legfontosabb védőszentünkre. Már ahhoz is Mária csodája kellett, hogy sikerült 55 kortárs művészt egy kiállításon megszólítani, erre még nem volt példa”. A Boldogasszony vándorkiállítás debreceni bemutatóját Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója nyitotta meg, ezzel hivatalosan is megkezdődött a virágkarneváli hét programsorozata.