A tanúvallomások a Viking ukrán kapitányának felelősségét vetik fel

 

Továbbra is nagy erőkkel keresik a dunai hajókatasztrófa utolsó, eltűnt dél-koreai áldozatát. A balesettel kapcsolatban folyamatosan derülnek ki újabb részletek, köztük a tanúvallomásokból, amelyek az ukrán kapitány felelősségét vetik fel.

A rendőrség összes hajója jelenleg is megállás nélkül keresi a Hableány utolsó eltűnt áldozatát a Dunában. Speciális eszközökkel pásztázzák a vizet, és kutyákat is bevetnek, végigjárják az ártereket is.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, keresőkutyák és drónos egységek is dolgoznak a Gemenci-erdőben és környékén, ugyanis itt van a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az eltűnt dél-koreai nő holttestét.


A dél-koreai katonai attasé megköszönte a kutatásban résztvevők munkáját, és azt kérte, hogy ne adják fel a keresését. Shunkeon Song úgy fogalmazott: „a mi kultúránkban nagyon fontos, hogy előkerüljön a holttest. Addig kell keresni, amíg meg nem lesz” – hangsúlyozta.

Késésben volt a Viking Sigyn

A két és fél hónappal korábban történt balesettel kapcsolatban folyamatosan derülnek ki az újabb részletek. A tanúvallomások szerint a szállodahajó egyórás késéssel indult, majd lassított a Parlament előtt, ekkor előzte meg a Hableány.

Ezután ismét gázt adott, vélhetően azért, hogy ledolgozza a lemaradását. A Viking Sigyn 12 kilométer/órás sebességgel ütközött a nála jóval kisebb Hableánynak. A szállodahajó ukrán kapitánya a felvételek szerint a kormány mögött állt, és kikapcsolta a vészjelző berendezéseket. Jelenleg az ukrán hajóskapitány a baleset egyetlen gyanúsítottja, beismerő vallomást nem tett, tagadja, hogy hibázott volna.

A kapitány elfelejtette, hogy ott van a Hableány

A Hableányt üzemeltető cég jogi képviselője, Sógor Zsolt az M1-nek azt mondta, az ukrán kapitány ellen többen is vallottak, közöttük az egyik magyar kollégája, akinek a baleset után néhány órával beismerte bűnösségét.

Sógor Zsolt elmondása szerint az ukrán kapitány a balesettel kapcsolatban azt mondta magyar kollégájának, hogy akkor látta a Hableányt, amikor az a Parlamentnél elment mellette, utána nem észlelte, elfelejtette, hogy „ott van”.

Kvázi a főnök bevallotta, hogy nem figyelt, csak arra eszmélt, hogy ütközött a Hableánnyal. Ott elmondta részletesen” – mondta az ügyvéd.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet. A baleset után hét koreai állampolgárt sikerült kimenteni a Dunából, és huszonhét holttestet megtaláltak a hatóságok.