A páneurópai piknik 30. évfordulóját ünneplik Sopronban

 

Koncertekkel, megemlékezéssel és kerekasztal-beszélgetésekkel ünneplik Sopronban a páneurópai piknik 30. évfordulóját és az államalapítás ünnepét augusztus 17. és 20. között – közölte a város polgármestere.

Fodor Tamás (Fidesz–KDNP) elmondta, hogy a páneurópai piknik az egyik legsikeresebb 20. századi esemény a magyar történelemben, új korszakot hozott a magyar társadalom számára. Hozzátette: fontos feladat, hogy a jelenlegi ifjúsággal megismertessék a harminc évvel ezelőtti eseményeket, s ennek egyik eszközeként választották a várkerületi koncerteket. Az esemény az önkormányzat szervezésében a Harminc éve szabadon emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketingigazgatója elmondta, hogy a Várkerületen augusztus 17-én Sopron 1989 címmel szabadtéri fotókiállítást mutatnak be Lobenwein Tamás képeiből, amelyeket a határáttörés pillanataiban készített.

A gyermekeket 17-én, 18-án és 20-án egész nap szabadtéri népi játékok, interaktív foglalkozások várják.

Szombat délután Sopron Város Fúvószenekara mazsorettekkel, majd a Kócos Gólyalábasok vonulnak fel. Kora estétől könnyűzenei koncerteket tartanak, ahol fellép a Beatrice és a Wellhello. Vasárnap a veteránautó-kiállítás mellett este fellép mások mellett a Mr. President, a Groove Coverage, a Kozmix, Erős vs. Spigiboy és a Spy the ghost.

Augusztus 19-én, hétfőn egész napos programsorozat várja az érdeklődőket a Páneurópai Piknik Emlékparkban családi programokkal és koncertekkel. Aznap este 19 órától tartják a hagyományos Európa-koncertet a Fertőrákosi Barlangszínházban, ahol a Lipcsei Szimfonikus Zenekar és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló hetvenfős együtteslép fel Oláh Vilmos hegedűművész közreműködésével, Kamp Salamon vezényletével.

Augusztus 20-án kilenc órától ünnepi szentmisét, kenyér- és borszentelést tartanak a Szent István-templomban. Délután a Várkerületen a gyermekeket arcfestés, kézművessátor és T. Horváth József gyermekműsora várja. Lesz még óriásbuborék-show, majd az Aszerdusz Tűzzsonglőr és Tűztáncos csoport tart bemutatót. A napot a Ghymes koncertje zárja.

Seregély Dóra kiemelte, hogy a Várkerületet az Ógabona tértől az Árpád utcáig augusztus 16-án reggel hat órától várhatóan augusztus 19-én este hét óráig lezárják a forgalom elől.

A programsorozathoz kapcsolódva augusztus 17-én Piknik, menekülés, rendszerváltozás – Terítéken 1989 címmel egész nap fiatalok találkozhatnak a harminc évvel ezelőtti esemény szemtanúival a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

A piknikről, annak előzményeiről és utóhatásairól beszél majd mások mellett Hans Kaiser egykori miniszter, a Konrad-Adenauer-Stiftung korábbi magyarországi képviselet-vezetője, Kónya Imre egykori belügyminiszter, Czukor József volt nagykövet, az Információs Hivatal főigazgatója, Katharina Landgraf német szövetségi parlamenti képviselő, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese, Filep Mária, a páneurópai piknik debreceni főszervezője és Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke.

Másnap szintén a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban A páneurópai piknik – Kapu Európára címmel rendez egész napos konferenciát a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány, az Antall József Tudásközpont, a Konrad-Adenauer-Stiftung és a soproni önkormányzat.

Felszólal mások mellett Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Christian Hirte német szövetségi parlamenti képviselő, a gazdasági és energiaügyi miniszter parlamenti államtitkára, Szájer József európai parlamenti képvisel, Nikolaus Berlakovich, az Osztrák Nemzeti Tanács tagja, egykori miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A konferenciát követően a résztvevők elhelyezik a berlini fal egy darabját a Páneurópai Piknik Emlékparkban. A Miniszterelnöki Sajtóiroda korábbi tájékoztatása szerint Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 19-én ökumenikus istentiszteleten vesz részt a piknik évfordulója alkalmából a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol a két vezető beszédet is mond.

1989. augusztus 19-én a magyar–osztrák határ közvetlen szomszédságában, Sopronpusztán a békedemonstráción megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.