KSH: A melegedés mértéke 1901-től meghaladta az 1 Celsius-fokot Magyarországon

 

Magyarországon a meteorológiai mérőállomásokon mért évi középhőmérsékleti értékek alapján a melegedés mértéke 1901-től országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot, Budapesten pedig a 1,5 Celsius-fokot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján a klímaváltozásról közzétett grafikon szerint Budapest magasabb értékét jelentős mértékben a városi hősziget jelenség magyarázza.

Hazánkban a meteorológiai mérőállomásokon mért évi középhőmérsékleti értékek alapján a melegedés mértéke 1901-től országosan meghaladta az 1°C-ot, Budapesten pedig a 1,5°C-ot (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal honlapja)

Hazánkban a meteorológiai mérőállomásokon mért évi középhőmérsékleti értékek alapján a melegedés mértéke 1901-től országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot (Forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

A mesterséges felszínek jobban felmelegszenek, mint a természetes növényzettel borítottak, amit fokoz még a gazdasági tevékenység és az épületek hőkibocsátása is.

Az adatok szerint 2018-ban Európa talajfelszíni évi középhőmérséklete 2,1 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felének átlagánál. Az országos tiszti főorvos hétfő éjfélig adott ki hőségriasztást.