Új esélyt kapnak a sérült állatok a mályi madármentő állomáson

 

Fészekből kiesett fiókák, kecsketejen nevelkedő őzgidák, örökre segítségre szoruló ölyvek. A Mályi Madármentő Állomáson számos törött csontú, áramütött, mérgezésgyanús tollas és emlős kap segítséget.

 

Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke, a mentőállomás vezetője (Fotó: MTI/Komka Péter)

Lehoczky Krisztián, a mályi madármentő állomás vezetője a Kék bolygó adásában a közelmúltban szabadon engedett cinegéket mutatja, amelyek most visszatértek, és várják az ételt.

Minden nap nagy a nyüzsgés a Mályiban található madármentő állomáson. Itt számos állat kap esélyt a gyógyulásra: mókus, sün, őzgida és sok-sok madár. Amikor Lehoczky Krisztián éppen nem hívásokat fogad, akkor a sérült, gyámolításra szoruló állatokról gondoskodik – hangzott el az adásban.

Az év 365 napján szinte telt ház van a madármentő állomáson,

hamar érkezik is a következő páciens, a Bükki Nemzeti Parktól egy kékcinege-fióka.

„Ez a szárnya egy kicsit lazább, ez általában lapockatörésre utal, furán is áll, megy is vissza a dobozba, pihentetjük, aztán délután megnézzük, csinálunk egy röppróbát, ha repül, akkor kitesszük a nagy röpdébe, pár napot marad, aztán elengedjük” – mondta el a teendőket Lehoczky Krisztián.

A mályi madármentő állomáson számos törött csontú, mérgezésgyanús tollas és emlős kap segítséget. Köztük több olyan is van, amelyik ablaknak repült vagy autóval ütközött. Tavasszal és nyáron sok a fióka és a kölyökállat. A problémák sora hosszú, és a baleseteket gyakran az emberek okozzák.

Ne vigyük haza az őzgidát!

Összesen négy egy hónapos bak őzgidát ápolnak az állomáson. A természetvédelmi egyesület elnöke elmondta, hogy százból kilencvenkilenc esetben nem szorul segítségre az őz.

„Az emberek azt látják, hogy a mezőn egyedül fekszik egy gida, azt gondolják, biztosan elpusztult az anyja, és ezért hazaviszik, de ezzel lényegében halálra is ítélték a kis őzet” – fogalmazott.

Az őzgidák ugyanis stresszérzékenyek, sok munkát és szakértelmet kíván a felnevelésük. A szakértő hozzátette: az állatmentő állomáson az őzgidákat kecsketejen nevelik, de ez sem igazán jó nekik, mert erős, de ez áll a legközelebb az őztejhez.

„Az egyik őznek ízületi megnagyobbodása is keletkezett a magas fehérjebevitel miatt, de már sikerült ebből kigyógyítani” – mondta.

Lehoczky Krisztián azt tanácsolta, hogyha sérült állatot látunk, akkor vagy a rendőrséget, vagy a helyileg illetékes vadásztársaságot hívjuk fel, és addig se csináljunk semmit az állattal.

A madármentő állomásnak jelenleg három gólyája van, miután hetet elengedtek, illetve átszállítottak egy másik mentőhelyre. „Ezek a fiókák kiestek a fészekből, ezért kerültek a madár-mentőállomásra. Jelenleg lefojtott naposcsibét kapnak” – fogalmazott.

A cél minden esetben ugyanaz, hogy

az állatok ismét visszakerüljenek a természetbe.

„Az a munkánknak az a legjobb, legszebb része, amikor egy sérült állatot, egy fiókát fel tudunk nevelni, és vissza tudjuk adni a szabadságát” – tette hozzá.

Figyeljünk a természetre!

Azonban arra is akad példa, hogy egy állat olyan sérülést szenved, amely miatt nem csak átmeneti otthona lesz az állomás. Így járt két ölyv is, Jázmin és Füge, a madarakat áramütés érte.

Jázmint 0,3 kilósan találták meg a Putnoki-tó partján, egy halból próbált enni, de annyi ereje sem volt, most már 0,9 kilós. A gondos ápolásnak köszönhetően ma már jól vannak a madarak, röpülni ugyan sosem fognak, de itt békében élhetnek – hangzott el az adásban.

Lehoczky Krisztián szerint a balesetek többsége elkerülhető lenne,

ha az emberek nagyobb figyelmet fordítanának az őket körülvevő természetre.

Mindenesetre teszi a dolgát, menti az oltalomra szoruló állatokat, és bízik abban, hogy önként vállalt munkája egyszer mások számára is követendő példa lesz.