Orbán Balázs: Aki a hazát szolgálja, minden támogatást megérdemel

 

Akik a haza, a magyar állam támogatására szerződnek, minden támogatást megérdemelnek – hangoztatta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának szombati, budapesti oklevélátadó ünnepségén.

Aki a hazát szolgálja, minden támogatást megérdemel – szögezte le Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte, hogy a multipoláris világrendben egy olyan ország, mint Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha erős felhatalmazással bíró kormánnyal, világos stratégiával és támogató állammal rendelkezik.

A közigazgatás által felhalmozott szakmai tudás, elhivatottság érték, amit a népképviselet bizalmát elnyert kormány támogatására kell fordítani, mert ez az ország érdeke – mutatott rá a politikus. Emlékeztetett arra, hogy a magyar állam a Kárpát-medence legősibb társadalmi képződménye, amely több mint ezer éve a biztonságot és a jobb élet feltételeit igyekszik megteremteni valamennyi lakosa számára, továbbá képviseli az itt élők céljait az európai kontinensen és szerte a világban.

Küldetésünk tehát ugyanaz, mint Szent István, Mátyás király vagy Tisza Kálmán miniszterelnök korában

– szögezte le az államtitkár.

Úgy vélekedett, hogy a globalizáció nyomán egy olyan új nemzetközi társadalmi osztály alakult ki, amely elveszítette a gyökereit, bárhol élhet a világon kötelék és hagyomány nélkül. Ennek a társadalmi osztálynak a tagjai semmilyen szolidaritást nem éreznek azokkal, akikkel közös a történelmük, nyelvük, kultúrájuk – tette hozzá. Ők minden ország állampolgárai, ám ezek a fiatalok valójában nem minden ország, hanem seholország állampolgárai. Aki mindenhol otthon érzi magát, az sehol nincs otthon a világban –fogalmazott.

Orbán Balázs ezért azt kérte a most végzett hallgatóktól, hogy járják be a világot, tanulják meg, hogy miként működik a XXI. század globalizált közege, ám sose feledjék, hogy Magyarország állampolgárai, és

minden tettükkel a hazát kell szolgálniuk.

Koltay András, az egyetem rektora hangsúlyozta: hisznek abban, hogy Európa jövőjének a nemzetállamok szoros együttműködése a záloga. A magyarság pedig színesíti Európát, és hozzáad a kontinens értékeihez.  Mindez azt jelenti, hogy egység a sokféleségben, illetve integráció és önállóság egymás mellett kell hogy létezzen – vélekedett.

Az egyetem feladata ennek tudatosítása, az, hogy öntudatos, vitaképes, magyar és egyben európai polgárokat, szakembereket képezzen – fogalmazott Koltay András.