Kásler: Minden átültethető szerv transzplantációja megoldott Magyarországon

 

Minden átültethető szerv transzplantációja megoldott Magyarországon, amely e téren az egyetlen állam Közép-Kelet-Európában – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Balatonszemesen.

Cikkünk frissült.

Kásler Miklós a Transzplantációs Alapítvány Mi is nyaralunk elnevezésű táborában tett látogatásán újságíróknak hangsúlyozta, hogy a szervátültetésekhez szükséges felszerelések és képzések megfelelőek, a klinikai váróhelyiségek állapotán igyekeznek javítani a jövőben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozik a Transzplantációs Alapítvány Mi is nyaralunk elnevezésű balatonszemesi gyerektáborában tett látogatásán 2019. június 28-án. (Fotó: MTI/Emmi/Bartos Gyula)

A miniszter közölte: a balatonszemesi táborban június 22. és 29. között 52 transzplantáción átesett gyermek és családtagjaik, több mint 200-an pihenhetik ki „életük legnehezebb kalandját”.

A tábor célja, hogy befejeződjön a szervátültetett gyermekek rehabilitációja – fogalmazott Kásler Miklós, hozzátéve, hogy ez családi körben érhető el, mert olyan gondoskodást, szeretetet, biztonságot senki nem tud adni, mint amit a család.

Az eseményen az újságírók számára hozzáférhetővé tett sajtóanyagban szerepel, hogy a tábort 2004 óta rendezik meg 2 és 21 év közötti gyermekek, illetve fiatalok, továbbá egészséges testvéreik, szüleik számára.

A mintegy 30 szakember irányításával tartott élményterápiák, rekreációs, fejlesztő programok segítik a műtéttel járó trauma feldolgozását, a visszailleszkedést a közösségi életbe, javítják a hozzátartozók kommunikációs, problémamegoldó képességét.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a családok minél előbb felismerjék: a szervátültetett gyermekek újra teljes életet élhetnek a hosszú évekig tartó súlyos betegségük után.