Kissé emelkedik a Duna vízszintje

 

Néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak a Duna budapesti szakaszán csütörtök délutánig - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban csaknem 670 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség.

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a meleg időjárás következtében az elmúlt napokban hóolvadás indult meg, így bár számottevő csapadék nem volt és továbbra sem várható, az összegyűlt olvadékvíz hatására a Duna országhatár feletti szakaszán a vízszint kismértékű – néhány deciméteres – emelkedés volt tapasztalható.

A Duna bajor és osztrák szakaszán észlelt, a hirtelen hóolvadásból keletkező vízszintemelkedés a hazai szakaszon nagyobb mértékben jelentkezik, így Budapesten csütörtök délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű.

Budapestnél a déli vízállás 451 centiméter volt, ami 137 centiméter csökkenést jelent a múlt szombati tetőző szinthez – 588 centiméter – képest. 400 centiméter alá jövő hét kedden csökkenhet a vízszint.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Szolnok térségében jár. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Zagyván, a Berettyón és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatók az elsőfokú szint feletti vízállások.

A Tisza vízgyűjtőjének felső részein néhány napig még folytatódik az esős idő, de számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin valószínű. Ennek hatására a Körösökön újabb árhullám levonulására van kilátás, de a tetőzés sehol nem közelíti meg az elsőfokú árvízvédelmi szintet.

Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, Szegednél a folyó a rakpart szintje – 560 centiméter – felett van.