Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat

 

Főként fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat a szerdai vihar idején – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

Cikkünk frissült.

Nem tudták elnyelni a csatornák a vizet Szegeden, óriási eső csapott le a városra, mindenütt hömpölygött a víz. A felhőszakadást jég is kísérte Szegeden. – közölte az M1 Híradója.

A közösségi oldalakra rengeteg, a szélsőséges időjárással kapcsolatos felvételt töltöttek fel. A Híradóban bemutatott videón jól láthatóan dió nagyságú jég pattogott a székeken és az asztalokon.

Baján szinte teljesen ellepte az autók kerekeit a víz, szinte teljesen megbénult a közlekedés. Sok autós félreállt, hogy megvárja a vihar elvonulását.

Dóka Imre elmondta, a szerdai vihar többnyire a fővárosban és Pest megyében, valamint kisebb számban Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott gondot.

A tűzoltóknak csak Budapesten 45 riasztásuk volt a viharral összefüggésben, ezek többsége a X., a XIV., a XV., a XVII. és a XIX. kerületből érkezett. Jellemzően kidőlt fákat távolítottak el, valamint ott segédkeztek, ahol a felgyülemlett esővíz valamilyen épületet vagy értéket veszélyeztetett – közölte.

Pécsett a belváros egyik utcája egy folyóra emlékeztetett, Debrecenben pedig tornádót észleltek. 

Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton (Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán)

A tűzoltók számos helyen dolgoztak a károk felszámolásán – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az ország számos területén vannak érvényben figyelmeztetések a zivatar, felhőszakadás, a sok eső, illetve a szél miatt.

A zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt is érvényben van figyelmeztetés.

Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a 24 óra alatt várható sok csapadék miatt is figyelmeztetnek.

Azt írták: estig leginkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarok előfordulására, amelyeket viharos szél, jégeső, és főként a délkeleti országrészben felhőszakadás kísérhet. Éjjel a délkeleti régióban még döröghet az ég, de ezek már lecsengő zivatarok lesznek, és az este előrehaladtával egyre inkább esőbe fordul át a csapadék.

Áztató jellegű esőre kell számítani éjszaka, a csapadékzóna északnyugat felé mozdul el, és leginkább az ország északi területein okozhat nagy mennyiségű csapadékot. Csütörtökön zivatarok kialakulására leginkább délkeleten és a Tiszántúlon lesz esély, a zivatarokat viharos szél és helyenként nagy mennyiségű csapadék kísérheti.