Árhullám vonul le a Dunán és a Tiszán

 

A lehullott és a még várható csapadék hatására árhullámok vonulnak le a Dunán és a Tisza vízrendszerében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden.

A Közép-Európa felett örvénylő ciklon hatására hétfőn a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin területi átlagban igen jelentős (25-65 milliméter) csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az érintett területeken kedden tovább folytatódik az esőzés, további 15-25 milliméter csapadékra lehet számítani.

A Dunán Nagybajcsnál akár másodfokú készültségi szintet elérő vagy azt meghaladó tetőzésre lehet számítani a hét végén. Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám.

A ciklon a Tisza vízgyűjtőjét is érinti, ott az elmúlt napon számottevő (15-35 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza vízgyűjtőjén és a Szamos vízrendszerén. A következő napokban további jelentős csapadékra van kilátás, elsősorban a kárpátaljai területeken.

A Tiszán az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra Vásárosnamény és Tiszakeszi között lehet számítani a következő hat napban – olvasható az OVF közleményében.