Rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés

 

Rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés. A Fidesz–KDNP szerint az ellenzék kezdeményezése kampányakció volt, ezért az ülésen nem vett részt.

Az „egyre súlyosbodó lakhatási válság” azonnali megoldására rendkívüli parlamenti ülést tartottak pénteken az ellenzék kezdeményezésére, de csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el, mert – a kormánypártok távolléte miatt – a Ház nem volt határozatképes, így nem tudta megszavazni napirendjét.

(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az ülést a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint független képviselők kezdeményezték múlt héten, és azt a javaslatot tárgyalták volna meg, amely a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges törvénymódosításokat tartalmazza. Az előterjesztés előírná a települési önkormányzatoknak, hogy biztosítsanak elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett, kilakoltatott, illetve lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak.

Azt követően, hogy határozatképtelen lett az Országgyűlés ülése, a kilakoltatások és a végrehajtási eljárások leállítására szólítottak fel az ellenzéki pártok a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Fidesz-KDNP: Kampányakció volt az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülés 

Az ellenzék színtiszta kampányakciójának nevezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének pénteki összehívását a kormánypártok nevében nyilatkozó KDNP-s Nacsa Lőrinc.

A politikus pénteken ezt azzal is alátámasztotta, hogy az üléstől az ellenzék közel harmada, vagyis tizennyolc képviselőjük is távol marad, holott az ellenzék kezdeményezte annak összehívását.

Ebben a kampányakcióban a Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt – hangsúlyozta. Már csak azért sem, mert teljesen álságosnak és kétszínűnek tartják, hogy azok az ellenzékiek akcióznak most, akik devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajbajutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg – fogalmazott.

Az elmúlt években a Fidesz-KDNP parlamenti többség és a kormány számos intézkedést hozott a bajbajutott családok érdekében. Csak az eszközkezelő 36 ezer családot mentett meg, akik közül már csaknem húszezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel és így visszakaphatják otthonukat – ismertette.