Jobbik: A korrupció felszámolása és a bérunió a tét

 

A korrupció felszámolását és a mesterségesen alacsonyan tartott bérek korszakának lezárását, a Jobbik által szorgalmazott bérunió megvalósítását nevezte az európai parlamenti (EP-) választás tétjének szerdai sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Arra szólította fel a kormányt és a miniszterelnököt, hogy közöljék, miből fizette a kormányfő magánrepülős utazásait, illetve mutassák be azok számláit. Szerinte Orbán Viktor vagyoni helyzete nem engedi meg az ilyen utakat, amelyeknek „alaphangon másfél-két millió forint az ára”. Jelezte: szintén választ várnak arra a kérdésre, született-e kormánymegállapodás arról, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal építéséhez több tízezer kínai vendégmunkás érkezik Magyarországra.

Az ellenzéki politikus szerint a válasz meghatározhatja Magyarország jövőképét, hiszen ha kínaiak dolgoznak majd a beruházáson, az azt mutatja, hogy a kormány – ahelyett, hogy a hazai bérek emelésével és a kivándorlás megállításával foglalkozna – külföldi munkaerővel tölti be az üres állásokat.

Szilágyi György kiemelte, pártja könyörtelenül le akar számolni Magyarországon a korrupcióval, ezért is támogatják Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez. Mi a korrupció ellen harcolunk, Orbán Viktor és csapata a korrupciót kívánja fenntartani – jelentette ki. Megemlítette: a nemzetbiztonsági okokból titkosítottakon kívül nyilvánosságra hozná a kormány által kötött szerződéseket.

Amikor az Ujhelyi István MSZP-s politikus által javasolt európai parlamenti „akciócsoportról” kérdezték, Szilágyi György azt közölte, pártja a parlamentbe jutása óta bármely politikai erővel hajlandó együttműködni olyan ügyekben, amelyek Magyarország érdekét szolgálják.