Ezek a leghangulatosabb magyar kisvárosok a CNN szerint

 

Négy magyar település is szerepel a CNN hírtelevízió összeállításában, amelyben Közép-Európa tizenöt legromantikusabb városát gyűjtötték össze. A listán öt cseh, négy lengyel és két szlovák város is szerepel, míg hazánkat Szentendre, Eger, Tokaj és Balatonfüred képviseli.

Közép-Európa növekvő turisztikai népszerűségét jelzi, hogy több fórumon írnak elismeréssel a régióról, és a térség egyre több turistát is vonz. A hagyományos célpontok után a CNN összeszedte a kisebb, festői szépségű turisztikai célpontokat, amelyeket érdemes felkeresni.

A CNN rangsorolás nélkül összeállított listáját egy apró dél-csehországi város vezeti. Cesky Krumlov a Moldva kettős kanyarulatának partján fekszik. Történelmi negyedét az UNESCO 1992-ben a világörökség részének nyilvánította.

Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, sokan csak mesevárosnak tartják, ódon házaival, macskaköves utcáival, zegzugos szűk utcáival és a folyóra néző kis kávézóival, éttermeivel. A magyar nézők számára a Lőcsei fehér asszonyból vagy a Névtelen városból lehet ismerős a város, ugyanis a Jókai regényeiből készült két filmet is itt forgatták.

Cesky Krumlov

Szentendre Magyarország egyik legromantikusabb települése, egy igazi gyöngyszem, galériákkal, múzeumokkal – írta a CNN a Duna-parti kisvárosról. Tökéletes hely a kikapcsolódáshoz és az inspiráció gyűjtéshez. Ha már ott járunk, érdemes kirándulást tenni a közeli Esztergomba és megnézni a bazilikát, Magyarország legnagyobb templomát, amely egyben a világ tizennyolcadik legnagyobb bazilikája is.

Tokaj is felkerült a romantikus kisvárosok listájára. A CNN szerkesztői természetesen megemlítik a világhírű tokaji aszút és város föld alatti pincéit.

Amellett, hogy Magyarország egyik legszebb városa, Eger híres vörösboráról, az egri bikavérről és termálfürdőiről – írják hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjáról. A várról, az egri várvédőkről és a török kori emlékekről is említést tesznek.

Ideális kikapcsolódást biztosít Balatonfüred, ahol egész évben élvezhetjük a táj szépségét – írják. Elismerően szólnak a helyi éttermekről. A fürdőzés mellett a térség aktív pihenésre is kiváló, jachtot bérelhetünk vagy kirándulhatunk a közeli hegyekben, vagy egyszerűen csak sétálhatunk a tó partján egy jót. Balatonfüred után érdemes felkeresni Tihanyt is  – javasolják a CNN szerkesztői.