MSZP-Párbeszéd: a közös lista negyedik helyén szerepel az első párbeszédes

 

A MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listáját: a negyedik helyen szerepel a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek – jelentették be a pártok vezetői szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető közölte, hogy az MSZP választmánya egyhangúlag fogadta el az MSZP-elnökség javaslatát a listáról. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy csak két párt alkotja a közös listát, mert véleménye szerint szorosabb ellenzéki együttműködésre lett volna szükség ahhoz, hogy az ellenzék meg tudja állítani „Orbán populista, szélsőjobboldali törekvéseit”.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy értékelt, a Párbeszéd a közös listán „befutásra jó esélyt” jelentő helyet kapott, amely Tóth Bertalan listavezető visszalépése miatt politikai értelemben a harmadik, közjogi értelemben a negyedik helyet jelenti. Jelezte, hogy a Párbeszéd kongresszusának is jóvá kell hagynia a megállapodást.

Szerinte a magyar politikai mezőnyben egyedül az MSZP és a Párbeszéd az, amely képes szövetségben gondolkodni. Az elmúlt hónapokban reálisnak tűnt, hogy az ellenzék képes közös ajánlatot tenni a választóknak, nem az MSZP-n és a Párbeszéden múlt, hogy nem jött létre az átfogó ellenzéki egység – mondta. Reményét fejezte ki, hogy októberi önkormányzati választásra sikerül megvalósítani az ellenzéki összefogást.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke is azt hangsúlyozta, hogy egyetlen közös lista van az EP-választáson, az MSZP-Párbeszéd listája. Jelezte, továbbra is nyitottak minden Európa-párti szervezet felé, amely harcolni akar a magyar, illetve az európai demokráciáért.

„Óriási a tét. Orbán ugyan nehéz helyzetbe került, de nem bukott meg” – fogalmazott, hozzátéve: a magyar ellenzéki szavazóknak kőkeményen kell harcolniuk azért, hogy Orbánt tovább tudják gyengíteni az EP-választáson.

Kunhalmi Ágnes ismertetése szerint a választmány döntött arról is, hogy amennyiben az EP-választáson a közös választási lista három vagy több mandátumot szerez, a listavezető a választás eredményének jogerőre emelkedését követő napon lemond mandátumáról.

Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan ezt azzal magyarázta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem mindig a jogszabályoknak megfelelő eljárásrendet választja, és nem szeretnék, ha a nemzeti együttműködés rendszere beleszólna az MSZP-Párbeszéd együttműködésébe. Ha két mandátumot szerez a lista, akkor a lista az MSZP belső ügye – mondta, utalva arra, hogy az ő listavezetői helye után két MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István és Szanyi Tibor következik.

Szólt arról is, hogy a listán a kilencedik hely és az azt követő minden harmadik hely a Párbeszédé. Kunhalmi Ágnes közölte, döntöttek arról is, hogy az MSZP és a Párbeszéd az önkormányzati választáson is szorosan együttműködik. Ez közös tárgyalásokat, közös kampányt jelent – mondta. A választmányi elnök értékelése szerint a testület ülése optimista hangulatú volt, majdnem minden döntést egyhangúlag hoztak meg.

 

Tóth Bertalan bejelentette azt is, hogy mivel az Európai Néppárt által létrehozott „bölcsek tanácsa” nem csupán a Fideszt, hanem Magyarországot is vizsgálni fogja, az MSZP-Párbeszéd is létrehoz egy „bölcsek tanácsát”.

Elfogadta a felkérést és részt vesz „az ellenzéki bölcsek tanácsának” munkájában Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter – tette hozzá.