Belepte a hó az országot

 

Szerdán folytatódik a havazás. Országszerte már több baleset is történt a havas, csúszós utakon. A vasúti közlekedésben nem okoz fennakadásokat az időjárás.

Szerdán az Északi-középhegység térségét is eléri a havazás, majd délen délelőtt, északon délután megszűnik a tartós csapadék, és inkább már csak elszórt hószállingózás, hózápor fordulhat elő.

Délután délkeleten felszakadozhat a felhőzet. Az északkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet –3 és 2 fok között várható, délkeleten, délen valószínű olvadás. Késő estére –6, plusz 1 fokra hűl le a levegő – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Budapest, 2019. január 9. Behavazott utcák Budapesten, a II. kerületben 2019. január 9-én. MTI/Mohai Balázs

Behavazott utcák Budapesten, a II. kerületben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Folytatódik a havazás, a csapadékzóna egyre beljebb kerül és folyamatosan észak, északkeleti irányba tart. A Dunántúl és a Dél-Alföld mellett és az Észak-Alföldön is havazik. Napközben dél felől csökkenni kezd a csapadék, estére elhagyja az országot a csapadékzóna. A nap folyamán 8 cm hótakaró alakulhat ki.

Az összegzett friss hóréteg a déli határ mentén lehet a legtöbb, ott helyenként akár 15 centimétert is elérheti.

Északnyugaton a ködös, illetve zúzmarás köddel borított tájakon kis körzetekben tartósan megmaradhat a köd.

Többfelé havasak a főutak

A kedden kezdődött havazás miatt a Dunántúl, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld fő- és mellékútjai havasak, hókásásak vagy sónedvesek – közölte szerda reggel honlapján az Útinform.

A gyorsforgalmi utak általában sónedvesek, az M7-es autópályán lehet számítani havas, hókásás szakaszokra.

Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is csapadékmentes, Baranya és Somogy megyében pedig megszűnt a havazás, az ország többi részén havazik – írták. Kékestetőn csaknem negyven centiméter hó hullott.

Sok a baleset országszerte

Lezárták az M6-os autópályát, miután teherautók ütköztek a pálya Pécs felé vezető oldalán.

Öten sérültek meg egy balesetben az 51-es főúton Baja és Bátmonostor között. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság információja szerint két személyautó ütközött össze.  A főutat a helyszínelés idejére mindkét irányban lezárták, kerülni Vaskút felé lehet.

Nyárlőrincnél kamion és személyautó karambolozott a 44-es úton. A főút 18-as kilométerének közelében történt balesetben egy ember megsérült. Az érintett útszakaszon félpályás lezárás mellett helyszínelnek.

A 85-ös úton Hegykőnél két személyautó ütközött, a balesetben egy ember meghalt. A műszaki mentés idejére a főúton a forgalom rendőri irányítás mellett félpályán halad – írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.