Magyarország kiutasítja az egyik budapesti ukrán konzult

 

Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

Arányos válasz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: a lépésre arányost választ adtak a mai napon, Ukrajna budapesti nagykövetségén dolgozó egyik konzulnak 72 órán belül el kell hagynia Magyarország területét.

A tárcavezető emlékeztetett: korábban nyilvánosságra került egy felvétel, amit az ukránok egy titkosszolgálati akció keretében készítettek. „A titkosszolgálati felvételen szereplő magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett, amikor a magyar állampolgárságot megszerzett személyek számára átadta az útleveleket” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Gyűlöletkeltő politikát folytatnak a kárpátaljai magyarokkal szemben

Magyarország külpolitikájának fontos sarokköve a szomszédos országokkal való jó kapcsolat fenntartása. Minden egyes szomszédos országunkra igaz ez a célkitűzés – mondta a miniszter.

Az elmúlt időszakban azonban az Ukrajnával való kapcsolatunk kifejezetten rossz irányba mozdult el. Magyarország érdeke, hogy egy erős, demokratikus Ukrajna legyen a szomszédja – közölte.

Budapest, 2018. október 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tart Budapesten 2018. október 4-én. Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult - jelentette be a miniszter. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Mindezek ellenére Ukrajna az elmúlt hónapokban folyamatosan élezi a konfliktust Magyarországgal, folyamatos provokációkkal kell szembenéznünk. Egy szélsőséges, a kárpátaljai magyarokkal szemben gyűlöletkeltő kampányt folytatnak, állami támogatással, bátorítással – húzta alá Szijjártó Péter.

A tárcavezető hozzátette: Ukrajnában választás közeleg, világos, hogy az ukrán elnök népszerűsége rendkívül alacsony. Ennek növelésére használja a kárpátaljai magyarokkal szemben folytatott gyűlöletkeltő politikát.

Ukrajna katonai erőket telepít Kárpátaljára

Ukrajna támadást indított a kettős állampolgárokkal szemben, dacára annak, hogy Európában ez egy bevett gyakorlat, számos uniós tagország biztosítja a kettős állampolgárság lehetőségét – közölte Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a jelentések szerint Ukrajna katonai és rendőri erőket telepít Kárpátalja területére. Szijjártó Péter szerint olyan ország nem csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amely egy NATO-tagország határára telepíti át katonai erejének egy részét.

Elfogadhatatlan a nyelvtörvény-javaslat

Közölte azt is: az ígéretek ellenére az ukrán parlament csütörtökön mégis elkezdte a magyarokat szintén hátrányosan érintő nyelvtörvény tárgyalását, miután már egy szintén a kisebbségekre hátrányos oktatási törvényt fogadott el.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a nyelvtörvény-javaslatot, amely az eddigi 10 százalék helyett 33 százalékos népességarányhoz kötne egyes nyelvhasználati jogosítványokat. Ezzel a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar jelentős része elveszítené jogát az anyanyelve használatához, ami a miniszter szerint szintén szembe megy minden nemzetközi szabállyal.

Felidézte azokat a segítségeket, amelyeket Magyarország az elmúlt időszakban adott Ukrajnának, és amelyek után „ezeket a hátba szúrásokat nem vártuk”. A miniszter kérdésre elmondta: Ukrajna semmilyen egyeztetést nem folytatott a magyar féllel a nyelvtörvénnyel, és az oktatási törvényről folytatott tárgyalásokkor tett ígéretét sem tartotta be.

Szijjártó Péter a legfontosabbnak a kárpátaljai magyarság védelmét nevezte, amelyet Magyarország nem fog geopolitikai játszmáknak kitenni. Azt mondta: Magyarországnak nem érdeke a helyzet további mérgesedése, mégis számít arra, hogy az ukrán fél él majd azzal a kampányban.