A Semmelweis Egyetem előrelépett a Times felsőoktatási rangsorában

 

A szakemberek ötven fejlődő és feltörekvő ország felsőoktatási intézményeit értékelték. A végső listára negyvenkét országból kerültek fel egyetemek. A magyar felsőoktatási intézmények közül csak a Semmelweisnek sikerült előrelépnie a rangsorban.

A friss rangsor ugyanazt a tizenhárom teljesítménymutatót veszi alapul, mint a Times azon ranglistája, amely a világ egyetemeit állítja sorrendbe, megvizsgálva az adott egyetem erősségeit az alapvető tevékenységek tekintetében, úgy mint oktatás, kutatás, az ismeretek és a tudás átadása – az úgynevezett tudástranszfer –, valamint a nemzetközi megjelenés.

A fentieken túl különös hangsúlyt kapnak azok a tényezők, amelyek a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési célkitűzéseit – például iparági kapcsolatok, nemzetközi perspektívák – tükrözik.

A rangsort főként kínai felsőoktatási intézmények vezetik, a harmadik helyen a Moszkvai Állami Egyetem zárt. A magyar egyetemek közül egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, a Rio de Janeiró-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen. A Pécsi Tudományegyetem a 127., az ELTE a 131., a Szegedi Tudományegyetem a 156. a rangsorban.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén a 200. helyen zárt egy chilei és egy kínai intézménnyel holtversenyben, a Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem viszont már nem fért bele a legjobb 200-as listába.

A legjobb felsőoktatási intézményeket tartalmazó lista a tavalyi 300-hoz képest idén 78 intézménnyel bővült, így a Semmelweis Egyetemnek szélesebb merítésből sikerült a 2017-es eredménynél jobb helyezést elérnie.