Baleset

Ketten meghaltak egy kamionnal ütköző autóban Nagypeterdnél

Koltay András az NMHH elnöke szerint nehéz „mozgó célpontra lőni”

Még nem ismerjük az Európai Unió online platformokra vonatkozó szabályozásának hatásait, ezért az európai jogi gondolkozás olyan, mint ha „mozgó célpontra kellene lőni” – fogalmazott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az internet jogi szabályozásával foglalkozó nemzetközi konferencián kedden Budapesten.

Koltay András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI) rendezésében megtartott, Society of Internet Platforms című konferencia záróbeszédében arra utalt, hogy ezen a területen jelenleg minden mozgásban, változóban van.

Az együtt gondolkozás célja, hogy a digitális térben jogokat védjünk – emelte ki, hozzátéve:

minden szereplő jogát védeni kell, a felhasználókét ugyanúgy, mint a technológiát adó cégekét.

A hatóság elnöke jelezte, a konferencia előadásaiban felvetődött, mennyire fontos a platformszabályozás és a médiaszabadság egymásra hatása. Az, hogy az online platformok hogyan befolyásolják a szerkesztői döntéseket és mit tehet itt a jog.

Koltay András megjegyezte, reméli, hogy a tradicionális média túl fogja élni az online platformok világát, még akkor is, ha az erre a kérdésre adott válasz jelenleg még bizonytalan.

Az egyik előadóra utalva rámutatott arra, mivel nem tudjuk, mi lesz a jövőben, ezért felmerült az is, hogy a múlt tapasztalatai alapján próbáljunk meg „jóslásokba bocsátkozni”.

A záróbeszédben az NMHH elnöke emlékeztetett arra a kérdésfelvetésre is, hogy a törvények vajon „ki is halhatnak-e”. Azt mondta, megnyugtató volt, hogy a kérdést felvető előadó maga optimista választ adott, vagyis ez nem történhet meg.

Az online platformok kettős szerepéről hallottak kapcsán felidézte, amellett, hogy az Európai Unió ezeket szabályozza, méghozzá egyre részletesebben, a platformok szabályozók is egyben, mivel korlátozni tudják a felhasználók szólásszabadságát.

Koltay András kitért a felgyorsult technológiák hatásaira is,

felvetve, ha az algoritmusokra vagy a mesterséges intelligenciára bízzuk a döntéseket, akkor az így meghozott döntések sebességét figyelembe véve kiderül, hogy lehetetlenség minden problémát jogszabályokkal megoldani.

A médiahatóság vezetője igyekezett az előadókat aszerint is összehasonlítani, hogy ki fogalmazott meg inkább félelmeket, negatívumokat és hányan képviselték az optimista álláspontot. A végeredmény valamiféle egyensúlyt mutat, ami megnyugtató – mondta beszéde végén Koltay András.

Kiemelt kép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még