Aktuális

Megdöbbentő videón, ahogy autóval betolattak az Andrássy úti luxusüzletbe hogy kirabolják

Még áprilisban benyújthatják a gyermekvédelmi törvény szigorításáról szóló javaslatot

| Szerző: hirado.hu
Várhatóan még ebben a hónapban benyújtják az Országgyűlésnek az új gyermekvédelmi törvényjavaslatot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-ben azt mondta: a tervek szerint a pedofil bűnelkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt, a szülők pedig az internetszolgáltatóknál is tudják majd korlátozni a gyermekeik számára elérhető internetes felületeket. A frakcióvezető kiemelte: a kormány mindent be fog vetni, hogy a gyermekeket elzárja a rájuk leselkedő veszélyektől.

„Még áprilisban benyújthatják a gyermekvédelmi törvény szigorításáról szóló javaslatot” – jelentette be Kocsis Máté vasárnap este a Hír TV Bayer-show című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: minden eszközt be fognak vetni azért, hogy megvédjék a gyermekeket.

„Magyarországon a gyermek abszolút és teljes körű védelmet élvez” – mondta február végén Orbán Viktor a parlamentben. Hozzátette: átvilágítunk mindenkit!

A miniszterelnök akkor hangsúlyozta: a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőket meg kell büntetni, nincs kegyelem, a jogszabályoknak pedig garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Kapcsolódó tartalom

Március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek. Ebben egyebek mellett  a szexuális devianciát, a függőségeket, a stressztűrő és konfliktuskezelő képességeket, és az egyéni lelki kiegyensúlyozottságot is vizsgálják a szakemberek.

„A gyermekeknek biztonságban kell lennie mindenhol, akár iskolában, intézményben, játszótéren, bárhol és mindenképpen meg kell, hogy előzzük azt, hogy pedofil bűncselekmények áldozatai legyenek” – hangsúlyozta Rétvári Bence. Az államtitkár néhány napja is arról beszélt: a családok biztonsága és a gyermekek védelme a legfontosabb a kormánynak, ezért több intézkedést hoztak és hoznak.

A gyermekotthonokban jelenleg is tartanak azok a soron kívüli hatósági vizsgálatok, amelyek a bántalmazási esetekre irányulnak.

Április végéig vizsgálják többek között a megtett feljelentéseket, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítséget, valamint a panaszkezelési gyakorlatot is.

A gyermekvédelmi törvény szigorításának egyik eleme – a tervek szerint – éppen ezt a területet érinti majd.

Kapcsolódó tartalom

Kocsis Máté elmondta: az előkészítő munka idején ugyanis jellemző volt az a tapasztalat, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszerben résztvevők néhány esetben nem jelzik az általuk észlelt bántalmazásokat. Ezentúl ez büntetőjogilag szankcionálva lesz.

A tervekről a Fidesz frakcióvezetője több részletet is közölt. A javaslatok közé tartozik az is, hogy a szülők az internetszolgáltatóknál korlátozni tudják majd a gyermekeknek elérhető internetes felületeket. Ez azt jelenti, hogy a szülő megmondhatja, hogy a kiskorú gyermeke mely tartalmakhoz nem férhet hozzá.

A pedofil bűnelkövetésre vonatkozó szabályokat is módosíthatják. Kocsis Máté elmondta: az állam nem fogja megengedni, hogy az elkövető bizonyos idő elteltével tiszta lappal indulhasson.

„Az elévülési időt elfelejthetik nyugodtan a pedofil bűnelkövetők. Azt is elfelejthetik, hogy erkölcsi bizonyítványt kapjanak életük végéig. Ha egy pedofil életre szóló sebet ejt egy gyermeken, akkor az állam azt tudja ígérni, hogy mi is életre szóló sebet ejtünk rajta. Ő már soha nem lesz tiszta ember. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie, aki pedofil” – hangsúlyozta a politikus.

Kocsis Máté emlékeztetett: a kegyelmi ügyben kialakult vita kapcsán oly hangos baloldali képviselők az előző gyermekvédelmi törvényjavaslatot és szigorításokat nem szavazták meg. Hozzátette: meglátjuk, most hogyan fognak viselkedni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még