Aktuális

Fáklyákat gyújtottak és székeket dobáltak a rendőrökre a drukkerek a stadionban

Bakondi György: A kormány biztonsági és nem szociális kérdésként kezeli a migrációt

Egy új összetételű Európai Parlementre és Európai Bizottságra van szükség, amelyek az európai emberek érdekeit képviselik – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György kiemelte: a jelenlegi európai uniós liberális–baloldali politika nem megállítani, hanem ösztönözni szeretné az illegális bevándorlást. Ezzel szemben a magyar kormány továbbra is biztonsági és nem szociális kérdésként tekint a migrációra.

Gyorsétkezdénél ebédelnek a migránsok Belgrád központjában. Arra várnak, hogy jöjjön értük a taxis, és tovább szállítsa őket a szerb–bosnyák határhoz. Sokan közülük még indulásuk előtt megszervezik és kifizetik az út egy-egy szakaszát.

Az egyik afgán bevándorlónak 5000 euró, átszámítva csaknem 2 millió forintba került, hogy eljusson Európába. Egy másik migráns pedig csak Szerbiáig 4 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki az embercsempészeknek. De nem csak az útra, a megélhetésre is pénzre van szükségük. Sokat költenek például ételre, ruhára és telefonra is.

A határsértők azt mondják: részben azoktól a társaiktól kapják a támogatást, akik már eljutottak az uniós célországig, és ott segélyekre jogosultak. De vannak, akiket civil szervezetek támogatnak.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy ezeket gyakran nem lehet tudni, kik hozták létre, és miből finanszírozzák tevékenységüket, miközben segítenek az illegális határátlépők továbbjuttatásában. És bár – csakúgy, mint az embercsempészek – pénzt fogadnak el, ha mindezt arányosan teszik, nem büntethetők. Brüsszelben ugyanis olyan jogszabálytervezetek születtek a közelmúltban, amelyek egyebek mellett biztosítják, hogy az illegális bevándorlókat segítő civil szervezeteket ne lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni.

A jelenlegi európai uniós liberális-baloldali politika nem megállítani, hanem ösztönözni szeretné az illegális migrációt, amelynek mutatószámai további intenzív növekedést mutatnak

– erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója aki reményét fejezte ki, hogy a júniusi EP-választások változást hoznak az uniós migrációs politikában. Bakondi György szerint fontos, hogy végre a magyar tapasztalatok is megjelenjenek az uniós jogszabályokban.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György így nyilatkozott: „A magyar tapasztalatokat, amelyik arról szól, hogy a külső határt szilárdan őrizni kell, és mindenfajta illegális átlépést meg kell akadályozni, aki pedig menekültkérelmet szeretne benyújtani, azok az Európai Unió határán kívül kell hogy benyújtsák a menekültté nyilvánítási kérelmüket. Erre nem épít, ezt nem veszi figyelembe, azt a gyakorlatot akarja követni, amelyet 2015 óta folytat: hadd jöjjenek be magyar területre, vagy hát az Európai Unió területére, ott nyújthassák be, nyílt táborokban legyenek, ahonnan tovább tudnak menni, tehát ezek az intézkedések nemhogy nem fékezik, sokkal inkább ösztönözni fogják az elkövetkezendő időszakban is az illegális migrációt.”

Bakondi György leszögezte: ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, egy új összetételű Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség, amelyek az európai emberek érdekeit képviselik.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még