Aktuális

Harminchatan lettek milliomosok az ötös lottó sorsolása után

Magyar Nemzet: Charles Gati Soros egyik legfontosabb embere

A magyar származású politológusnak, Charles Gatinak is köze lehetett a baloldal guruló dollárjaihoz – erről ír a Magyar Nemzet. A portál emlékeztet: Charles Gati tagja a baloldalnak adományokat gyűjtő Action for Democracy nevű szervezet tanácsadói testületének, amely csaknem kétmilliárd forintnyi külföldi pénzt juttatott a baloldal kampányára. A portál szerint Charles Gati már 2009-ben is részt vehetett hasonló beavatkozási kísérletben.

Ilyen hülyeséget nem kérdezhet tőlem, ugye?” – mindössze ennyit válaszolt Charles Gati az M1-nek 2022 szeptemberében. A politológust akkor az Egyesült Államokból érkező pénzekről kérdeztük, Charles Gati ugyanis szerepelt azok között az állítólagos tanácsadó testületi tagok között, akik a baloldal kampánypénzeit mozgató Action for Democracy nevű szervezetet irányították.

Soros legfontosabb emberei: Charles Gati – a magyar származású újságíróról most ezzel a címmel közölt portrét a Magyar Nemzet. A portál arról ír, hogy Charles Gati a 2010-es kormányváltás óta a Fidesz-kormányzás hangos ellenzője.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet szerint az itthon kommunista hangvételű cikkeket szerző, később Amerikába vándorolt újságíró szakértőként már 2009-ben részt vett egy, a CIA és az amerikai külügyminisztérium által szervezett, Közép-Európáról szóló tanácskozáson.

Charles Gati (Fotó: MTI/Beliczay László)

Itt a magyarországi pártok finanszírozási háttere is szóba került, mert a szervezők – ahogy a lap fogalmaz – tartottak attól, hogy a Fidesz 2010-ben kormányra jut, vagyis már akkor külföldről próbálhattak meg beavatkozni a magyar választások eredményébe.

Hasonló beavatkozási kísérlet történt a mostani választási kampányban is az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amelyben Charles Gatinak a szervezet tanácsadójaként szintén szerepe lehetett

– idézi fel a Magyar Nemzet.

A politológus a lapnak el is ismerte, hogy a baloldalnak adományokat gyűjtő NGO tanácsadói testülete valójában soha nem ül össze. Az M1 kérdéseire azonban Soros György egyetemére, a CEU-ra érkezőben már kitérő válaszokat adott.

Kapcsolódó tartalom

A sajtóban csak guruló dollárokként elhíresült külföldi kampányfinanszírozásról Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelölte szólta el magát a választások után.

Azt mondta: csaknem kétmilliárd forintból gazdálkodtak, aminek jó része az Egyesült Államokból érkezett.

Az Action for Democracy által támogatottak között egy időre a főpolgármester szervezete, a 99 Mozgalom is feltűnt. Az ügyben sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a hatóság.

Az Országgyűlés pedig nemrég a szuverenitásvédelmi törvényben szigorította a külföldről érkező támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódó tartalom

A Charles Gatit a tanácsadói között jegyző Action for Democracy a választások óta sem hagyott fel a politikai tevékenységgel. Az NGO legutóbb éppen a szuverenitásvédelmi törvényt támadta.

Kiemelt kép: Charles Gati (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ajánljuk még