Rendkívüli

Az éjjel soha nem ér véget: Magyarország kijutott a 2024-es foci Eb-re!

V. Németh Zsolt: Karácsony kikényszerítette a nem lakossági vízdíjak emelését

A jövő héten fogadhatja el az Országgyűlés a víziközmű-törvény módosítását, amely Karácsony Gergely követelésére megteremti a lehetőséget a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazására – közölte a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülése után az MTI-vel V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

Kiemelte: évek óta vita zajlik a rezsicsökkentésről; a kormány végig az intézkedés megvédésén dolgozott, míg az ellenzék „feleslegesnek, sőt kifejezetten károsnak tartotta” azt.

Hozzátette:

a napokban szintet lépett ez a vita, mivel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere „megfenyegette, sőt zsarolta a kormányzatot, illetve az agglomerációban lévő településeket” azzal, hogy ha nem sikerül díjemelést elérnie, akkor egyoldalúan felmondja a vízátadásra vonatkozó szerződéseket, így a főváros körül lévő települések nem jutnak hozzá a budapesti szolgáltató által kitermelt vízhez.

Erre reagálni kellett, így a kormányzat támogatta a törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjai által benyújtott módosító javaslatot, hogy törvényben tiltsák meg, hogy ezt bárki megtehesse, hiszen az egészséges ivóvízhez való hozzájutás alapjog – jelentette ki V. Németh Zsolt.

Kapcsolódó tartalom

Az államtitkár elmondta, hogy Karácsony és az ellenzék vízdíj-emelést kényszerített ki a nem lakossági fogyasztók esetében. Kiemelte: a kormányzat továbbra is fenn fogja tartani a víz- és csatornadíjak rezsivédelmét a lakossági szektorban.

V. Németh Zsolt elmondta azt is:

jelenleg 932 féle vízdíj, 936 féle csatornadíj létezik a nem lakossági területen, a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti különbség pedig 49-szeres, illetve 26-szoros; ezek helyébe léphet az egységes alap- és fogyasztásarányos díj.

Szólt arról is: a jó adottságú szolgáltatók „érdemtelenül nagy nyereségre” tesznek szert, míg mások önhibájukon kívül veszteséget kénytelenek elkönyvelni. Ennek kiegyenlítése érdekében létrehozzák a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapot; azt a szakminiszter határozza majd meg, hogy a jövőben melyik víziközmű-társaságnak mennyit kell ebbe befizetnie, vagy mekkora juttatást kap innen.

Ajánljuk még