Rendkívüli

Bejelentette lemondását Szoboszlai mestere, Jürgen Klopp

Orbán Viktor: Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk

Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk. S ha nem akarunk, akkor nem táncolunk – így fogalmazott Orbán Viktor Veszprémben, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján. A miniszterelnök hangsúlyozta: elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól és elsők voltunk, akik békét javasoltunk. A kormányfő kiemelte, ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként, dalolva és vakon meneteljenek bele egy még nagyobb háborúba.

Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, s ha nem akarunk, akkor nem táncolunk – így fogalmazott Veszprémben, Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulóján.

Kapcsolódó tartalom

„A mai életünkben is felbukkannak olyasféle dolgok, amelyek a szovjet időkre emlékeztetnek” – a miniszterelnök rámutatott, a Szovjetunió reménytelen volt, míg az Európai Unió még nem az.

Ezután a kormányfő arra emlékeztetett, lesznek még európai választások.

„Szerencsére Brüsszel, nem Moszkva. Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, s ha nem akarunk, akkor nem táncolunk!”

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a nyugatiak számára a szabadság menekülést jelent: szabadulj meg attól amiben születtél, az identitásodtól, a nemedtől. Mi ennek az ellenkezőjére vágytunk, hogy azok legyünk, amiknek akarunk lenni.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök hangsúlyozta: elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól és elsők voltunk, akik békét javasoltunk háború helyett, amellyel megmenthettük volna százezrek életét. A kormányfő kiemelte,

ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként, dalolva és vakon meneteljenek bele egy még nagyobb háborúba.

Ma is elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsők voltunk, akik békét javasoltunk háború helyett, amellyel megmenthettük volna százezrek életét. És ma is elsők és egyetlenek vagyunk, akik vissza akarják tartani az európai népeket, hogy önként, dalolva és vakon meneteljenek bele egy újabb, még nagyobb háborúba”.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor megemlékezett az ’56-os forradalom veszprémi mártír halált halt hőséről Brusznyai Árpádról, majd hozzátette: „Végeztek ki papot, munkást, tanárt és kommunista pártvezetőt is. Budapestieket és vidékieket. Egy egész nemzet állt a vérpadon.”

„Barátaim! Nekünk a szabadság életösztön. A családom, a barátaim, a hazám, ez mind én vagyok. A magyar ember számára a szabadságharc nem olyasmi, amit vállalhat vagy eldönthet. A szabadságot védeni kell, különben elveszünk. Így volt ’56-ban, 1990-ben, és így van ma is. Ilyen egyszerű!”

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem szabad hiábavalóvá tenni az 1956-os hősök tetteit, majd hozzátette, a megmaradás legfontosabb törvényét a mai napig tudják a magyarok: a múlt nem mögöttünk, hanem alattunk van, mert azon állunk. A miniszterelnök ünnepi beszédét a következő gondolattal zárta:

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt. Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még