Aktuális

Sötét, vízzel teli, szűk járatokon hozzák a felszínre a magyar mentőcsapatok a barlangban rekedt kutatót

Orbán Viktor az azeri gazdasági miniszterrel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarovot, Azerbajdzsán gazdasági miniszterét. A megbeszélésen elsősorban az energetikai együttműködésről volt szó – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

A tárgyaláson, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, Orbán Viktor Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos fejleménynek nevezte, hogy a korábban megkötött szerződések alapján az azeri energiavállalat júliusban megkezdte a földgáz betárolását a magyar tárolókba, ezzel immár valós fizikai gázszállítási kapcsolat létesült országaink között.

Kapcsolódó tartalom

Arról is szó volt, hogy több magyar vállalat terjeszkedik sikeresen Azerbajdzsánban, és további magyar befektetések is napirenden vannak.

A karabahi újjáépítés kapcsán elhangzott: az azeri fél már kijelölte azt a települést, melynek újjáépítését a tervek szerint magyar vállalatokra bízzák – ismertette Havasi Bertalan. Orbán Viktor kiemelte: hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására.

Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mikajil Dzsabbarov azeri gazdasági miniszterrel (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 11-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j3, háttal). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még