Aktuális

Itt még sohasem esett le ilyen korán több mint 2 és fél méteres hó

A kormány mindent megtesz a családok védelme érdekében

Emléknapi megemlékezését követően a közműszolgáltatások egyszerűsítésével összefüggő törvénycsomag általános vitájával kezdte meg csütörtöki munkanapját az Országgyűlés.

Emléknap

Szent Flórián vértanú napja, a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szerv emléknapja alkalmából tartott megemlékezéssel kezdődött a parlament csütörtöki plenáris ülésnapja.

Közműszolgáltatások

A közműszolgáltatások egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában előterjesztőként felszólaló Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a rezsicsökkentés vívmányának fontosságát emelte ki, mondván, a magas költségek jelentették a legnagyobb terhet korábban a családsok számára.

Felidézte: 2010 előtt elviselhetetlen magasságokba emelkedett a rezsi ára, míg a csökkentéssel „a családok állandó és csökkentett költséggel számolhattak és számolhatnak”. Hangsúlyozta, fontos, hogy ezt fenn lehessen tartani, bármennyire nehéz is a helyzet.

Erre kell törekedni a következő időszakban is – mondta Tuzson Bence. Kiemelte, fontos és régi törekvése a kormánynak a közszolgáltatásokhoz kapcsolódó bürokrácia csökkentése, és a javaslat több ponton segíti e cél elérését.

Példaként említette, hogy az üzletszabályzat változásait nem csupán közzé kell tenni, de elektronikus úton és mobilalkalmazásban is tudatni kell „érthető módon” az ügyfelekkel, a módosítással pedig a korábbi 150 helyett havi 50 ezer számla kibocsátása lesz az a határ, ami felett lehetővé kell tenniük a cégeknek az elektronikus ügyintézést.

Megszűnik a kötelező helyszíni ellenőrzés ügyfélváltozás esetében, de ez kérhető marad, a túlfizetés elszámolása pedig oly módon változik, hogy már az összeg teljes egésze levonható a következő számlázási időszakban.

Az államtitkár az egyszerűsítések között említette, hogy ha több szolgáltatást is nyújt egy cég, az egyiknél bejelentett adatváltozást átvezethetik a többi szolgáltatásnál is, a védett státusz fennállásáról a hatóságnak tájékoztatnia kell a közműszolgáltatót a jövőben.

Tuzson Bence fontosnak nevezte, hogy az állam legyen egyre közelebb polgáraihoz, a közigazgatás pedig egyre inkább emberközpontúvá váljon.

Fidesz: a bürokráciacsökkentést szolgája a javaslat

Barcza Attila, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta, a javaslat egybevág a kormányzat törekvéseivel, amely rezsicsökkentést és -védelmet ad a jelen helyzetben is, és előremutató rendelkezéseket tartalmaz a közműszolgáltatások egyszerűsítésével kapcsolatban.

Kiemelte: a cél az, hogy az emberek egyszerűen és könnyen, személyesen és online formában is igénybe vehessék e szolgáltatásokat, hiszen az ügyfelek elsődleges elvárása, hogy a szolgáltatást biztonságosan tudják igénybe venni, az ügyintézés pedig gördülékeny legyen.

Barcza Attila felidézte: az Oroszország elleni szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak, így tavaly 4000 milliárd forinttal költött többet az ország energiára, mint az előző évben, a rezsicsökkentés eredményeként viszont egy család havonta nagyságrendileg 181 ezer forintot takarít meg, „ami egyedülálló Európában”.

Működik a rezsivédelem – emelte ki.

DK: nem rezsicsökkentő a kormány

Gréczy Zsolt (DK) azt mondta: a javaslat szolgáltatásbarát része lehet szimpatikus, de nem felel meg a valóságnak, ha rezsicsökkentőnek nevezik a kormányt.

A magyar rezsi brutálisan nőtt tavaly április óta, és ezzel sok százezer magyar háztartásnak okozott az Orbán-kormány súlyos megélhetési gondokat – értékelt a DK vezérszónoka.

KDNP: bürokráciacsökkentés és felhasználóbarátság jellemzi a javaslatot

Hollik István (KDNP) arról beszélt: bár a rezsicsökkentés tíz éve a magyar állampolgárok megelégedésével működik, a baloldal tíz év alatt sem jutott el odáig, hogy belássa annak hasznosságát, és azt, hogy az segíti a magyar embereket, stabilitást és segítséget nyújt a családoknak.

A javaslat bürokráciacsökkentést és felhasználóbarát intézkedéseket tartalmaz, ezért támogatandó – mondta a kisebbik kormánypárt vezérszónoka.

Jobbik: támogatható a javaslat

Dudás Róbert (Jobbik) üdvözölte, hogy a javaslat a bürokráciacsökkentést, valamint a hatékonyabb és egyszerűbb ügyintézést célozza, és jelezte, támogatják azt.

Az ügyfeleknek az a célja, hogy a különböző közműszolgáltatásokat biztonságban tudják igénybe venni, az ügyeiket gyorsan és pontosan intézzék, az őket érintő változásokról pedig időben és teljeskörűen értesüljenek – mutatott rá a Jobbik vezérszónoka, aki kifogásolta a számlák bonyolultságát, amelyeken szerinte egy átlagembernek nehéz kiigazodni.

MSZP: rezsistopra van szükség

Gurmai Zita (MSZP) felszólalásában azt mondta: egy-egy megkönnyítéstől eltekintve a javaslat nem sokat tesz a családok energiahasználatához kötődő gondok megoldására, ráadásul hiányos és pontatlanul elkészített a tervezet.

Az MSZP szerint az országnak rezsistopra van szüksége, a rezsiköltségek megfékezésére, nem pedig „fideszes megszorításokra”, mert a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos fogadkozása nem más, mint „rezsirizsa” – jelentette ki.

Zárszó

Tuzson Bence zárszavában hangsúlyozta: a kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés, a családok terheinek csökkentése mellett, és a legnehezebb körülmények között is fenn kívánja tartani ezt a politikát.

Jelentős kormányzati eredménynek nevezte, hogy számottevő társadalmi réteget sikerült kiemelni a mélyszegénységből a középosztály irányába. Azt mondta, ez jórészt a rezsicsökkentés politikájának köszönhető.

Arról is beszélt: a kormány dolgozik a számlakép egyszerűsítésén.


A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításának általános vitájával folytatta csütörtökön munkáját az Országgyűlés.

Előterjesztő: a családok a legfőbb bástya

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításának általános vitájában Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára a legfőbb bástyának nevezte a családokat, amelyek érdekében a kormány 2010 óta számos intézkedést hozott. Ha a családok erősödnek, akkor a nemzet és az ország is erősödik – tette hozzá.

Kiemelte a törvényjavaslatból azt a rendelkezést, hogy a jövőben 16 év alattiaknak nem kell igazolniuk a tanulói jogviszonyt, mert tankötelesek, 16 év felett pedig elég a diákigazolvány a jogviszony igazolások.

Elmondta, százezer embert érint, hogy a jövőben nem kell kérvényezni, hanem automatikussá válik a gyermekgondozási díjból (gyed) a gyermekgondozást segítő ellátásba történő átmenet.

Beszámolt arról a módosításról is, miszerint a törvényjavaslat elfogadása után a különélő szülők egyike is kezdeményezheti a családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet.

Az államtitkár közölte, azt is lehetővé teszik, hogy egyes gyámhatósági eljárásokban kép- és hangkapcsolaton keresztül is nyilatkozatot lehet tenni, kivéve az örökbefogadási, vagy a származás megállapításának ügyében.

Tuzson Bence elmondta, a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ha az anya az igénylést megelőzően meghal.

Fidesz: fontos könnyítéseket tartalmaz a családoknak a javaslat

Fazekas Sándor (Fidesz) értékelése szerint a kormány a törvényjavaslattal könnyítené a családok és a közigazgatási szervek ügyintézését. Az adminisztratív terhel csökkentésével az ügyfelek, a családok és a hatóságok is kedvezőbb helyzetbe fognak kerülni – hangoztatta.

Szerinte a kormány elkötelezett amellett, hogy a családok ügyintézését a hatályos szabályok kedvezőbbé tételével támogassa. Az előterjesztés elfogadásával érdemben javulhat az ügyintézési hatékonyság, ez pedig fontos könnyítés lenne a családoknak – közölte.

A DK a nevelőszülői hálózat problémáira hívta fel a figyelmet

Gréczy Zsolt (DK) azt mondta, a törvényjavaslat számos eleme olyan, amelyet az ellenzéki képviselők is támogathatnának. De a módszertani központokkal kapcsolatos módosítással összefüggésben javasolta a nevelőszülői hálózat problémáinak áttekintését is.

Elmondta, sok kiváló nevelőszülő van, de rendszerszintű problémák is vannak, például nincs egységes protokoll a nevelőszülők kiválasztására.

Vitatta azt, hogy valóban családbarát a mostani kormány. Ezt azzal indokolta, hogy 2010 óta hatszázezer magyar hagyta el az országot és a középiskolások fele is azt tervezi, külföldön akar boldogulni. Szerinte nagyon nehéz ma egy fiatal családnak Magyarországon egyről a kettőre jutni. Nem is beszélve arról, hogy a Karmelita kolostornál a tüntető diákok azt látják, hogy „könnygáz és erőszak fogadja őket”, ahelyett, hogy érdemi tárgyalások folynának az oktatási rendszer megjavításáról – mondta.

KDNP: a cél a családok támogatása

Földi László (KDNP) azt hangsúlyozta, következetes a kormány politikája, ellenáll a világtrendeknek, akkor is támogatja a családokat, ha az út göröngyös, nagy az ellenszél, és azon dolgozik, hogy a családalapítás és a gyermekvállalás a közgondolkodás minden szintjén központba kerüljön.

Felidézte: az utóbbi években többszáz milliárdos támogatásokat rendeltek e célra, emellett segítik a nők munkaerőpiaci részvételét. Hangsúlyozta, a cél az, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely segíti a családokat boldog, teljes élet élésében. Földi László szerint ez a törvénycsomag is ezt a célt szolgálja.

A képviselő megemlítette: az ügyintézés egyszerűsítése és automatizálása révén csökkenthető a családok által adminisztrációra fordított idő, ugyanakkor pontosabban tölthetik ki a szükséges dokumentumokat, emellett olcsóbbá válik a folyamat, a családok pedig elektronikus úton könnyebben elérhetőek leszenek, így a megoldás összességében javítja az állam és a polgárok kapcsolatát.

MSZP: ez a lényegen nem változtat

Gurmai Zita (MSZP) szerint a javasolt módosítások megkönnyítik az egyes ellátások igénylését, gyorsítják az ügyintézést, ugyanakkor bírálta, hogy számos juttatás – így az anyasági támogatás, a gyes és a családi pótlék – összege másfél évtizede nem emelkedett, így az intézkedés „a lényegen nem sokat változtat”.

Kritizálta, hogy ezek a változtatások csak jövő nyáron lépnek hatályba, arról beszélt, hogy egyes juttatásokat annyira szűk kör vesz igénybe, hogy a népszerűsítésük nagyobb összeget emésztett fel, mint a kifizetett támogatás.

A szocialista képviselő azon véleményének adott hangot, hogy az elektronikus ügyintézés kiterjesztéséhez sokkal áttekinthetőbb és kezelhetőbb ügyfélkapura volna szükség, majd – örvendetesnek nevezve, hogy a kormány felismerte, a diákigazolvány kiválthatja az egyéb tanulói jogviszonyt igazoló papírokat – azt vetette fel: a 2016 óta létező e-személyi is révén is alkalmas volna erre.


Vezérszónoki és képviselői felszólalásokkal folytatta a családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő törvények módosításának általános vitáját csütörtökön az Országgyűlés, majd áttért a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő törvénymódosításra.

Családok ügyintézése

Jobbik: pozitív, de nem kardinális lépésekről szól a javaslat

Dudás Róbert (Jobbik) szerint közel sem mondható, hogy a kormány elérte a célját, és mindent megtett volna a családokért. Azt mondta: folyamatosan felül kell vizsgálni és aktualizálni kell a családtámogatási rendszert aszerint, hogy az intézkedések elérik-e a megfelelő hatást.

A Jobbik vezérszónoka rámutatott, a családi pótlék összege 2008 óta nem változott, ezért annak emelésére lenne szükség.

Bejelentette: a frakció támogatja a törvényjavaslatot, amely pozitív, de mégsem kardinális lépéseket tartalmaz.

Mi Hazánk: fontos lenne a tájékoztatás a családtámogatási lehetőségekről

Novák Előd (Mi Hazánk) képviselőcsoportjuk támogatásáról biztosítva a javaslatot azt mondta: az egyszerűsítések mellett fontos lenne a társadalom intenzívebb tájékoztatása a családtámogatási lehetőségekről akár óriásplakát-kampánnyal.

Szorgalmazta, hogy tegyék inflációkövetővé, kiszámíthatóvá és tervezhetővé a családtámogatásokat, mert például a családi adókedvezmény ma már feleannyit sem ér, mint a 2011-es bevezetésekor.

Képviselői hozzászólás

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) támogatandónak nevezte a javaslatot, azonban felhívta a figyelmet a Jobbik által javasolt családi kártya intézményére, amely képes lenne megduplázni a családi pótlékot.

A kártyán levő összeget csak alapvető élelmiszerre, gyermeknevelési cikkre, a gyermek lakhatási költségeire, valamint szellemi és fizikai fejlődéséhez szükséges szolgáltatásokra lehetne fordítani.

Zárszó

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, hogy Magyarországon olyan családtámogatási rendszer működik, amelyet komplexen, nem egy-egy részét kiragadva kell nézni.

Elmondta, vannak nagy, átfogó családpolitikai céljaik, de emellett mindig el kell végezni az aprómunkát is. Ez a törvényjavaslat az aprómunka elvégzéséről szól – tette hozzá. Hivatásosok

Előterjesztő: helyes célokat szolgál a törvényjavaslat

A hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, annak célja a polgárok biztonságának megerősítése, az egyes eljárások gyorsítása, az egységes joggyakorlat erősítése, a működképesség fenntartása, így helyes célokat szolgál.

Az államtitkár több témát is kiemelt, ezek között szerepelt az a módosítás, amely a magyar jogba ülteti az EU Kék kártyával kapcsolatos szabályozást. Megjegyezte, hogy az uniós kék kártya olyan tartózkodási engedély, amely magasszintű képzettséggel rendelkező birtokosát valamely tagállam területén történő tartózkodásra és munkavállalásra jogosítja.

Szólt az idegenrendészeti óvadék bevezetéséről, amely lehetővé teszi, hogy az idegenrendészeti hatóság az idegenrendészeti őrizetet megszüntesse, ha a külföldi rendelkezésre állása az óvadék megfizetésével is biztosítható az eljárásban. Óvadék elrendelésekor a külföldinek kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, és maga nem kezdeményezheti óvadék megállapítását, azt a hivatalból vizsgálja az idegenrendészeti hatóság.

Elmondta, kivezetik a csoportos, rendszeres adatszolgáltatásokat, a jövőben minden, nem állami szerv felé irányuló adatszolgáltatáshoz kérelem kell.

Emlékeztetett arra, hogy év elejétől az embereknek nem kell maguknál tartaniuk a jogosítványukat, ezért a jövőben a közterület-felügyelet lekérdezheti a járművezető adatait a közúti közlekedési nyilvántartásból.

Rétvári Bence a közfoglalkoztatottakra vonatkozó szabályok módosításáról elmondta, egyszerűsödik a közfoglalkoztatottak munkaerőpiaci szolgáltatásban történő részvételének járási hivatalok általi nyilvántartása. Egyszerűbb lesz start szociális szövetkezetet létrehozni és működtetni – közölte.

A rendvédelmi szerveket érintő módosításokról azt mondta, bővül az előzetes véleményalkotási eljárás, amely a személyügyi alapnyilvántartásba szolgáló iratokba történő betekintést jelenti. A jövőben lehetőség lesz a miniszter által alapított díj odaítélése, valamint vezetői szolgálati beosztásba történő kinevezés előtt is le lehet folytatni ezt az eljárást.

Közölte, rendelet helyett törvényben rögzítik a vezetői besorolású szolgálati beosztások esetében a hivatásos pótlék mértékére vonatkozó rendelkezést. Vannak rendelkezések a szülői szabadsággal kapcsolatban is, így a rendvédelmi szerv vezetője – indoklással – elhalaszthatja a kért időpontot. Szülői szabadság alatt nem szüntethető meg a rendvédelmi igazgatási alkalmazotti jogviszony.

Kitért arra, meghatározzák, hogy a rendvédelmi alkalmazott alapilletményének el kell érnie a garantált bérminimumot.

Fidesz: áttekinthető a javaslat

Fazekas Sándor (Fidesz) közölte, annak ellenére, hogy a törvényjavaslat viszonylag sok törvényt nyit meg, áttekinthető. Kiemelte, „alaposabb frissítést” kap a hivatásos szolgálati jogviszonyról szóló törvény, tartalmazza a rendvédelmi ágazatban foglalkoztatott szakdolgozók illetményemelését, valamint az igazgatási alkalmazottak bértábláját.

Az idegenrendészeti szabályokkal összefüggésben közölte, Magyarországon az Európára nehezedő migrációs nyomás mellett csak úgy lehet garantálni a rendet és a biztonságot, ha témában minél kevesebb nyitott kérdés van és a magyar szervek odafigyeléssel, körültekintően, de határozottan járnak el.


Folytatta a hivatásos szolgálati jogviszonnyal összefüggő, valamint a nyilvántartásokkal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitáját az Országgyűlés csütörtökön, majd áttértek egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyi törvények módosításának általános vitájára.

DK: vannak menekültek, akik segítséget jelenthetnek

Gréczy Zsolt (DK) kifejtette: vannak olyan menekültek, akik nagy segítséget jelenthetnek Magyarországnak, sok nyugat-európai ország élt is a lehetőséggel és megkereste azokat, akikkel pótolni tudták a hiányzó munkaerőt bizonyos területeken.

A képviselő kiemelte a személyes adatok védelmét, és azt mondta, aggályaikat fenntartják a szabályozást illetően.

Az idegenrendészeti szabályok módosításáról közölte: az óvadékra vonatkozó rész nyilvánvalóan uniós jogharmonizációs kötelezettségbő ered, de fontos, hogy ez elsősorban ne költségvetési bevételi forrást jelentsen, hanem lehetőséget adjon a rugalmas jogalkalmazásra – mondta.

KDNP: támogatandó a javaslat

Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy sokrétű és szerteágazó csomagról van szó, és a javaslat több pontban is szól az uniós kék kártyával kapcsolatos jogharmonizációs feladatokról. Ez a lehetőség valóban nagy segítséget jelenthet Magyarországnak úgy, hogy migrációs kockázatot nem hordoz – magyarázta. Hozzátette: Magyarországon ma munkaerőhiány van egyes területeken, ezen segíthet a kék kártyával kapcsolatos hatékony szabályozás.

Hangsúlyozta a személyes adatok védelmének értékét, ebben a tekintetben meglátása szerint fontos változtatásokat hoz a javaslat.

A képviselő összességében támogatandónak nevezte a javaslatot.

Mi Hazánk: átláthatatlan a javaslat

Novák Előd (Mi Hazánk) szerint a javaslat a címével köszönőviszonyban sem lévő témakörökre is kiterjed, így átláthatatlan. Közölte: az adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezés kérdéseket vet fel.

A javaslat nyomán nyugdíjasokról készülne lista, és érthetetlen, mi szükség van erre – mondta. Ezt követően az általános vitát lezárták.

Zárszó

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárszavában elmondta: Magyarország biztonságát és az állam jó működését szolgálja a javaslat.

Kifejtette: nagyon fontos megkülönböztetni a migrációval kapcsolatban az illegális és a legális részt. Aki legálisan akar Magyarországra jönni, az a törvényi keretek között megteheti, aki valódi menekült, annak nyitva áll Magyarország – jelentette ki.

Közölte: a tömeges illegális migrációt elutasítják, de mindenkinek a tisztességes, törvényes igényét elbírálják, és ha megfelel a feltételeknek, engedélyt is kaphat. De „ha elvárjuk minden magyar embertől, hogy a születésétől fogva egész életében a törvényeket tartsa be”, akkor nyilvánvalóan mindenki mástól is, aki ide érkezik, „elvárjuk, hogy már az első lépése is törvényes legyen” – fogalmazott.

Az államtitkár a személyes adatok védelméről azt mondta: minden garanciát szeretnének megadni, hogy az állam biztonságosan kezeli és megvédi az adatokat. Hangsúlyozta: a javaslat sokféle területet szabályoz és mindegyikben előrelépést tartalmaz.

Gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyi törvények

Előterjesztő

Az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyet érintő törvények módosításáról Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a törvényjavaslat aktualizálja, illetve kiegészíti a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvények egyes rendelkezéseit.

Ismertette: ha a felszámolóbiztos olyan ingatlant vagy vagyontárgyat értékesít, amelyről megállapítható, hogy környezeti kárral vagy teherrel érintett, a változtatás szerint a szabályozott tevékenységek felügyeleti hatósága elnökének hozzájárulását kell beszerezni. Továbbá a felszámoló névjegyzékből való törlése miatti felmentésekor már a végzés meghozatalakor új felszámolót kell kirendelni.

A törvényjavaslat a felszámolói díjazás méltányos rendezésével megteremti az eredményes és színvonalas fizetésképtelenségi szakértői munka feltételeit, illetve lehetővé teszi a nemrég bevezetett bűnügyi vagyont érintő felszámolás rendelkezéseinek következetes alkalmazásait.

Fónagy János kiemelte: a lakosság digitális jártasságának növekedése és a megváltozott szokások a postai szolgáltatásokról szóló törvény felülvizsgálatát is indokolttá tették.

Így a postacsomagoknál az eddigi 20 kilogrammos tömeghatár 10 kilogrammra csökken, a fogyasztói szokásokhoz igazítják a letéti kézbesítési pontokra vonatkozó előírásokat, valamint a törvényjavaslat a csomagautomaták egységesítését előíró rendeleti szabályozás megalkotásához is megadja a felhatalmazást.

A javaslat tartalmazza a dohánytermék kiskereskedők által szolgáltatott forgalmi adatok felhasználására vonatkozó rendelkezéseket is, amelyek számos szakpolitikai cél elérését támogatják – jegyezte meg az államtitkár.

Az állami vagyon egyházi civil és egyéb kedvezményezetteknek való átadásával kapcsolatos rendelkezések közül kiemelte, hogy az állam javára határozatlan ideig tartó elidegenítési tilalmat jegyeznek be ezekre.

A módosítások meghatározzák a polgári törvénykönyv szerint írásban foglaltnak minősülő elektronikus magánokirat fogalmát is – tette hozzá.

Vezérszónoki felszólalások

Fidesz: A lakosság digitális érettségének növekedése indokolja a postai szolgáltatások módosítását

Barcza Attila (Fidesz) vezérszónoka kiemelte: a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítását a lakosság digitális érettségének növekedése, az elektronikus információgyűjtés széles körű elterjedése és a koronavírus-járvány időszaka alatt jelentősen megváltozott fogyasztói szokások indokolják.

A javaslat 20 kilogrammról 10-re csökkenti a postacsomagok tömeghatárát, összhangban az uniós szabályozással, de a megfelelő és elérhető helyettesítő termék a postai termékportfólióban rendelkezésre áll – tette hozzá a képviselő.

A javaslat továbbá felhatalmazást ad a jelenleg különböző funkcionalitású, műszaki kialakítású csomagautomaták standardizálását előíró rendeleti szabályozás megalkotásához, hogy ezek egységesek legyenek – mondta Barcza Attila.

Ismertette: a törvénytervezet további célja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben a dohánytermék-kiskereskedők számára előírt nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség előírása. A kiskereskedők adatait a hatóság feldolgozza, elemzi és különböző célokra átadja – tette hozzá.

DK: A kistelepüléseken a kulturális élet része a posta, amit most elvesz a kormány

Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka szerint amikor a Gyurcsány-kormány bezárt néhány postát, a Fidesz a vidék kivéreztetéséről, tönkretételéről beszélt és tüntetéseket helyezett kilátásba. Most ennek a sokszorosa történik postabezárás szempontjából.

Mint mondta, a posta egy kisebb településen a helyi kulturális élet része, a találkozások helyszíne. Most tehát egy újabb fórumot zár el a kormány az emberek elől. A képviselő kifogásolta továbbá az újságvásárlás lehetőségének megszüntetését a postákon, amivel a kistelepülésen élők újabb információhoz jutási lehetősége szűnik meg.

Azt is mondta: a postahivatalok számának csökkentésével a postai lefedettség lényegesen alacsonyabb lesz Magyarországon, mint az Európai Unióban: 1,6 hivatal jut majd 10 ezer lakosra, szemben az európai 2,91-gyel.

Jelezte, a DK javaslatot nem fogja támogatni.

KDNP: Nem csökken a postai szolgáltatások színvonala

Hollik István (KDNP) Géczy Zsolt szavaira reagálva „tipikus gyurcsányi módszernek” nevezte a 2010 előtti helyzet összehasonlítását a mostanival. Azért sincs ennek értelme – tette hozzá -, mert csak az utóbbi öt évet nézve is radikálisan megváltozott a világ a postai szolgáltatások tekintetében.

Amikor 2010 előtt a Fidesz kifogásolta a posták bezárását, a postai szolgáltatás elérhetőségének szűkítését kérték számon a Gyurcsány-kormányon. A mostani átalakítás ezzel szemben a postai szolgáltatás színvonalát nem érinti, a szolgáltatások elérhetőségét nem csorbítja.
A KDNP-s politikus ara kérte az ellenzéket, hogy ők is támogassák a javaslatot.

MSZP: Egymást érik a postabezárási hullámok

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka kiemelte, hogy a Magyar Postánál egymást érik a leépítési hullámok, miközben a legnagyobb állami foglalkoztatónál megalázóan alacsonyak a bérek. Az egyik legnagyobb postabezárási hullám Szegedet érintette, ahol a posták kétharmadát zárták be – jegyezte meg.

A mostani törvényjavaslatból újabb szolgáltatáscsökkenés olvasható ki, miszerint a feladható csomag maximális főhatárát a felére „vágják vissza”. A posta itt tehát egész egyszerűen feladja a harcot a nagyobb csomagküldő szolgálatokkal.

Kitért arra: a posta automaták terén bőven van tennivaló, az automaták száma fájdalmasan alacsony, miközben már vidéken is egyre több településen bele lehet futni a nagy cégek automatáiba, addig a magyar postaét úgy kell keresni. Ezen a téren is fájdalmasan le van maradva az állami cég – értékelt.

A Magyar Szocialista Párt a javaslatot nem támogatja – tette hozzá Gurmai Zita.

Jobbik: Bővíteni és nem szűkíteni kellene a postai szolgáltatásokat

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka értetlenségének adott hangot, hogy míg a különböző multinacionális csomagküldő cégek automatái már minden benzinkútnál megtalálhatók, addig ugyanezt a technikát az óriási méretgazdaságossági előnnyel rendelkező Magyar Posta nem tudta kellő hatékonysággal meghonosítani. Még itt sem képes a posta úgy teljesíteni, ahogy ez piaci alapon elvárható lenne.

Az ellenzéki politikus szerint digitális kompetenciákra hivatkozva nem szűkíteni, hanem bővíteni kellene a postai szolgáltatásokat, például alapszintű banki vagy egyéb szolgáltatásokkal.

Z. Kárpát Dániel nehezen megbocsáthatónak nevezte napi- és hetilapok, hírlapok árusításának megszüntetését a postahivatalokban, hangsúlyozva a nyomtatottat sajtótermékek védelmének fontosságát az ingyenes és sokszor sokkal silányabb digitális internetes tartalommal szemben.

A Jobbik a javaslatot nem fogja támogatni – jelezte Z. Kárpát Dániel.

Mi Hazánk: Ezek látszatintézkedések

Szabadi István (Mi Hazánk) azt mondta, hogy a javaslat csupán látszatintézkedéseket tartalmaz. Szerinte a végrehajtókhoz hasonlóan a felszámolók is visszaélnek hatalmukkal, csak ennek nincs akkora visszhangja. Sürgette, hogy a végrehajtási eljárásban a felmerülő kifogások elbírálásánál is vezessenek be határidőt.

A képviselő jelezte, nem ért egyet a felszámolói díjak emelésével, szerinte azokat csökkenteni kellene. Kitért arra is: a felszámolás alatt sokszor olyan értékvesztés következik be, ami elfogadhatatlan.

A postát érintő változásokról Szabadi István azt mondta: a digitalizációval, modernizációval semmi gond nincs önmagában, ez a jövő. A posta ugyanakkor egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, és az élő munkaerő ilyen formán történő kiváltása rejt magában kockázatot.

A tömeges postabezárások miatt számos nyugdíjas, aki a postán vette fel a juttatását, vagy a postás vitte ki azt, ezentúl kénytelen lesz átállni a bankkártya használatára, ami a készpénz visszaszorítását eredményezi – mondta, követelve, hogy a készpénz használata legyen alkotmányos alapjog.

A javaslatot nem tudják támogatni – közölte.

Zárszó

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában az indítvány szakmai jellegét hangsúlyozta.
Megjegyezte: 38 évig vidéken szolgált, ebből 15 évet gömöri kis falvakban, amikor hol létrejöttek posták, hol megszűntek. Az a különbség az akkori és a mostani folyamatok között, hogy akkor a bezárt hivatalok helyett nem volt más kínálat.

Maga a szolgáltatás a településeken a mostani módosítás után nem fog változni, a leveleket, az újságokat, a nyugdíjat ugyanúgy ki fogják vinni, ahogy eddig is – jelezte. Ma már több mint 250 településen mobilposta működik, felajánlják továbbá a partneri, szerződéses viszonyt is a szolgáltatások biztosításához – fűzte hozzá az államtitkár.

Az újságforgalmazásról szólva közölte, nagyon kevesen vettek újságot a postán, és kifejezetten veszteséges üzletág volt a posta számára.
A felszámolói díjakról azt mondta, 1992-ben megállapított díjakkal dolgoznak a felszámolók.

A csomagküldőkkel összefüggésben osztotta a jobbikos Z. Kárpát Dániel véleményét, mondván, jó lett volna, ha a posta ezt a piaci szegmenst nem engedi át a külföldieknek. Most a hiányosságokat igyekeznek pótolni – jelezte Fónagy János. Azt kérte, ha a határidőkkel összefüggésben javaslata van az ellenzéknek, megfelelő indoklással nyújtsa be.

Napirend utáni felszólalás nem volt, így az elnöklő Latorcai János a zárszó után az ülésnapot lezárta. A parlament hétfőn 11 órakor folytatja munkáját.

Ajánljuk még