Aktuális

Fradi-vonat-botrány: Szijjártó Péter is reagált

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fejér vármegyei elnök: Aljas lépés a Dunaferr-dolgozók munkabérfizetését veszélyeztető önkormányzati inkasszó

Váratlan, aljas lépésnek nevezte a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke csütörtökön Dunaújváros városvezetésének az ISD Kokszoló Kft. ellen indított végrehajtási eljárását és inkasszóját.

Molnár Krisztián, aki egyben a Fidesz-szervezet elnöke is a Dunaújváros központú választókerületben azt mondta, ezzel a baloldali városvezetés veszélyezteti a Dunaferr több ezer munkavállalója munkabérének március 10-ei kifizetését.

Molnár Krisztián a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ISD Kokszoló a bankszámláján lévő pénzből fizetné az esedékes béreket.

Úgy vélte, azért is „aljas lépés” a dunaújvárosi önkormányzaté, mert korábban semmivel sem segítették a vasmű megmentését, amely a „rablóprivatizáció” óta hanyatlóban van, ezzel viszont akadályozni próbálják az erre irányuló törekvéseket.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselő munkájának köszönhetően a kormány hatalmas segítséget nyújt a Dunaferrnek, hiszen hat hónapig vállalta a dolgozói bérek kifizetését, ugyanis ennyi idő alatt megmenthető a cégcsoport és ezzel a 4500 dolgozó munkahelye.

Megjegyezte: információik szerint van egy tőkeerős befektető, amely valóban hajlandó megmenteni a Dunaferrt. Az elnök belsős információkra hivatkozva elmondta: a dunaújvárosi önkormányzat várhatóan még csütörtökön vissza fogja vonni az inkasszót, ám ha mégsem, a kormány akkor is bért fog fizetni a dolgozóknak.

Molnár Krisztián szerint a baloldali városvezetés mostani lépése „jogász szemmel”, elsőre „százszázalékosan” törvényellenesnek látszik, a hatályos jogszabályokba ütközik.

A szerinte etikátlan és morálisan is megkérdőjelezhető lépésről elmondta: a vasmű felszámolási eljárásának megindítása előtt pár nappal köttetett egy „mindenképpen túlárazott, teljesítés nélkülinek tűnő”, 1,5 milliárd forint értékű szerződés a Dunaferr akkori vezetése és egy olyan PR és kommunikációs cég között, amely ellenzéki sajtóorgánumokhoz kötődik.

Jelezte, amennyiben a felszámoló bűncselekményt talál, akkor nemcsak a szerződést semmisíti meg, hanem büntető feljelentést is fog tenni az elkövetők ellen.

Mészáros Lajos arról tett említést, hogy a helyi önkormányzat egy időben azt kommunikálta, eltekintett a Dunaferr esetében a helyi iparűzési adó befizetésétől, amely kétmilliárd forintot jelentett, most mégis helyi adóra hivatkozva inkasszálta az ISD Kokszolót.

„Ennek ismeretében érthetetlen ez a lépés, hiszen helyi adót akarnak jogszerűtlenül behajtani, ami ellentétes korábbi állásfoglalásukkal” – fogalmazott, megerősítve a vármegyei elnök feltevését, miszerint a lépés bosszúnak tűnik, ha a médiacégükkel megkötött szerződéseket esetleg a felszámoló nem tekinti majd érvényesnek.

A szerződésről azt mondta, miközben a kokszoló leállítása zajlik – amely a cég végét jelentené –, akkor ilyen szerződéseket kötni „mindenképpen érdekes”. Amíg a kormány mindent megtesz a cégért és a dolgozókért, addig a baloldali városvezetés csak kicsinyes politikai céljait nézi, de még azt is elrontja – összegezte a képviselő.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még