Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

Novák Katalin: Magyarország és Portugália is hagyománytisztelő nemzet

Magyarország és Portugália közös pontja, hogy tiszteli hagyományait, gyökereit, történelmét – mondta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken Lisszabonban.

Novák Katalin Lisszabon Városi Tanácsának tagjai előtt mondott beszédet, miután átvette Carlos Moedas lisszaboni főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát.

Novák Katalin elmondta:

Magyarország és Portugália is ragaszkodik történelméhez és nem adja fel hagyományait, kultúráját és családi értékeit.

Emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt ezen a napon tört ki az orosz-ukrán háború, amely a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyart személyesen érinti. Kiemelte: senki nem gondolta volna, hogy a háború ilyen sokáig elhúzódik, meg kell akadályozni eszkalálódását, s elérni a két fél közti mielőbbi tűzszünetet.

Kapcsolódó tartalom

Carlos Moedas lisszaboni főpolgármester elmondta:

a magyar és a portugál a világ két legrégebbi nemzetéhez tartozik.

Mint mondta, Magyarországot sokszor elsöpörték a történelem viharai, de mindig megtalálta a módját, hogy ezeket a nehézségeket megoldja. Mindez Magyarországot példává tette Európa és a világ számára, Magyarország egy tehetséges ország, kivételes tudósok, kutatók, orvosok nemzete – tette hozzá.

A hivatalos állami látogatásra érkezett magyar köztársasági elnök csütörtökön Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnökkel, pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel is találkozott.

Kiemelt képünk: Novák Katalin köztársasági elnök a vendégkönyvbe ír Lisszabonban, a portugál parlament, a köztársasági gyűlés épületében, ahol fogadta őt Augusto Santos Silva házelnök (j) 2023. február 24-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még