Fontos

Felújítás miatt egy sávot lezárnak az Árpád hídon

Márki-Zay Péter: Május elején tartja alakuló közgyűlését a Mindenki Magyarországa Néppárt

Május elején tartja alakuló közgyűlését a Mindenki Magyarországa Néppárt, amely önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti (EP) választásokon – jelentette be Márki-Zay Péter szerdán Hódmezővásárhelyen.

A politikus, Hódmezővásárhely polgármestere évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, az EP-választásokon csak pártok indulhatnak. Ezért a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) úgy döntött, szükség van egy pártra, amely indulhat.

Az EP-választás tisztán listás, arányos választás, ezért nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő saját ideológiáját képviselve önállóan indul – közölte az MMM elnöke. Hozzátette: bízik benne, hogy az önálló indulás nem befolyásolja az önkormányzati választáson az ellenzéki esélyeket.

A politikus azt javasolta az ellenzéknek, hogy a 2024-es önkormányzati választáson ne pártok jelöltjeiként, hanem helyi lokálpatrióta szövetség színeiben induljanak el. Amennyiben az ehhez szükséges együttműködésről nem sikerül megállapodni, az egyetlen tisztességes megoldás az előválasztás – mondta.

Hangsúlyozta, a Mindenki Magyarországa Néppárt – a jelenleg a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal szemben – a rendszer ellenzéke kíván lenni. Az új politikai erő önzetlenül áll ki majd az üldözöttek, a gyűlöletkampánnyal sújtott kisebbségek mellett, a tisztesség, becsület kultúráját akarja képviselni, és nem állami forrásokból, hanem kizárólag adományokból fog működni – jelentette ki Márki-Zay Péter. Tudatta, a szervezet hosszabb távon az EP legnagyobb politikai ereje, az Európai Néppárt tagpártjává szeretne válni.

A 2022-es választásról szólva a korábbi miniszterelnök-jelölt azt mondta, nem az ellenzéki kampány hibái, hanem a propagandagépezet és az óriási anyagi fölény eredményezte a kormánypártok győzelmét. Ugyanakkor az ellenzéket, és személy szerint őt is terhel felelősség – ismerte el a politikus.

Úgy fogalmazott: a bukásban kétségkívül volt annak része, hogy „hátulról is lőttek”. Az ellenzék egységét ugyan megteremtették, de ahol a csapat egy része a csapatkapitányra lő, nem az ellenfélre, az nem igazi egység.

Nem hogy „a CIA, Soros vagy Brüsszel”, de még Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem az ellenzéket támogatta. Nem osztotta meg a kampányüzeneteket, a hírek szerint már februárban lepaktált az ellenféllel, alkut kötött, a nála lévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki – mondta a Márki-Zay Péter.

A politikus kizártnak tartja, hogy egy csak baloldali támogatottságú, civileket elutasító jelölt jobb eredményeket érne el, mint a 2022-es ellenzéki összefogás. Jobboldali szavazók nélkül nem lesz kormányváltás – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter úgy látja, a jelenlegi rendszerben és választási szabályok mellett nem lehet leváltani a kormányt. Meg kell változtatni a feltételeket, ahogy azt 1988-89-ben az Ellenzéki kerekasztal tette. Az ellenzéknek ki kell követelni a feltételek megváltoztatását – mondta.

Ajánljuk még