Aktuális

Komoly fennakadásokat okoz a tél: a hadsereget is bevetették a hóvihar miatt

Megtartotta alakuló ülését a deregulációs kerekasztal

Megtartotta alakuló ülését a deregulációs kerekasztal csütörtökön Budapesten.

Tuzson Bence, deregulációért felelős kormánybiztos, a kerekasztal elnöke az alakuló ülésen hangsúlyozta, a céljuk, hogy olyan javaslatokat tegyen az adminisztráció csökkentésére, a jogszabályok egyszerűsítésére, amelyek hozzájárulnak az ország versenyképességéhez, megkönnyítik a családok, az állampolgárok életét.

A kerekasztal elnöke köszöntőjében kiemelte, a kormány 2010-ben azzal szembesült, hogy a bonyolult és nehezen betartható jogszabályok nehezítik a jogkövető magatartású emberek életét, ezért szükséges az intézmények és jogszabályok átalakítása, tartalmi elemeinek egyszerűsítése.

Hozzátette,

már eddig is felülvizsgáltak és módosítottak több ezer olyan jogszabályt, amelyek feleslegesen terhelték a közigazgatás rendszerét, a magyar emberek mindennapjait.

Az eredmények ellenére szükség van további deregulációs lépésekre is, a közigazgatási eljárások, az ügyintézés egyszerűsítésére, még hatékonyabbá tételére.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, a kerekasztal társelnöke elmondta, az ellenőrzések során gyakran tapasztalták, hogy a túlszabályozott jogi környezet nehezíti, időnként szinte lehetetlenné teszi a jogszabályok betartását.

A társelnök fontosnak nevezte, hogy

a deregulációs kerekasztal szereplői, köztük a gazdaság képviselői is javaslatot tehetnek a közigazgatási ügyintézés egyszerűsítésre, a betartható jogszabályokra.

Az alakuló ülésen a kormány és a kerekasztal állandó tagjai együttműködési megállapodást írtak alá a célok megvalósításának elősegítésére.

A kerekasztal állandó tagjai: Windisch László, az ÁSz elnöke, Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke, Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, Szedlák Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke és Bodor József, a Digitális Magyarország Ügynökség jogi vezérigazgató-helyettese.

Kiemelt képünk: Tuzson Bence deregulációért felelős kormánybiztos, a kerekasztal elnöke (szemben, j2) beszél, mellette Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, a kerekasztal társelnöke (j3) és Pilz Tamás, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri biztosa (j) a deregulációs kerekasztal alakuló ülésén a Miniszterelnöki Kabinetiroda konferenciatermében 2023. január 19-én. Balról Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, Bogdán Tibor, a gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos (b2), Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke (b3), Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b4) és Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára (b5). (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még